• вт. окт. 3rd, 2023

Екатерина Захариева: ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

Bychaspic

апр. 13, 2021

„Опциите са на масата, обсъждали сме ги. Премиерът още през лятото каза, че би се занимавал с партийната дейност, като варианти и без него като министър-председател се обсъждат“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио Пловдив. Тя е избрана и за депутат в 45-ото Народно събрание.

„Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип“, коментира своето избиране Захариева.

„Между нас и втората политическа сила, партията на г-н Слави Трифонов, има 8,5% разлика. В същото време в ГЕРБ имаме по-малко народни представители и по-малко гласове от предишни избори, но резултатът все пак е безспорен. Трябва да се отчете обаче, че разликата между нас и втората политическата сила беше много по-малка през 2017 г.“, коментира изборния резултат бъдещият депутат.

„На тези избори ГЕРБ спечели в 24 от 31 района и в 169 общини“, подчерта Захариева.

Според Захариева резултатът се дължи главно на последните четири години в управлението, които „донесоха доста негативи“.

„Ние управляваме от 2009 г., управляваме три кризи, като в последната година е една от най-тежките. Ние си правим анализи, отчитаме позитивните и негативните тенденции,“ обясни тя.

Целите на бъдещото правителство Екатерина Захариева описа с принципа, че „правителството не е правителство само на част от българските граждани. Ние имаме отговорност не само към нашите избиратели, тези 840 хил. души, а имаме отговорност и към останалите български граждани, защото като най-голяма политическа сила ние трябва да предложим кабинет и да направим стабилно управление, тъй като кризите не са си отишли“.

Вицепремиерът в правителството, излъчено от 44-ото Народно събрание, коментира, че тя самата не е опция за министър-председател и че такива разговори с нея не са водени.

Екатерина Захариева добави, че „с много имена се спекулира, нека да имаме малко търпение. Съвсем скоро, когато дойде нормалният цикъл на така наречената „рулетка“ и ни се връчи мандата за съставяне на правителство, ще станат ясни някои от тези неща“.

„Нека всички политици да са на нивото на гласуваното им доверие. Няма нищо странно и необичайно в така наредилата се политическа ситуация и се надявам да седнем сериозно, спокойно и да започнем да си говорим „за“ какво сме. Защото преди изборите слушахме от другите партии само как ще работят „срещу“ ГЕРБ, а не в полза на какво“.

Екатерина Захариева, която е избрана за депутат от 13-МИР Пазарджик, коментира, че в област Пазарджик ще продължат работите по „водоснабдяване и канализация, програмата за саниране, ще продължим да работим по образованието. Открихме с министър Вълчев новото училище в село Бирково, те отчитат това, което ние правим“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *