• сб. апр. 13th, 2024

Екатерина Михайлова: Стабилността понякога изисква нещата да се върнат при суверена

Bychaspic

апр. 15, 2021

„Очаквам от току-що избраните народни представители, както и от останалите институции, на първо място да е усилието да се състави работещ и парламент, и правителство.“ Това каза в интервю за БНР проф. Екатерина Михайлова, юрист и бивш заместник-председател на парламента.

В най-новата ни парламентарна история има правителства на малцинството, но по дефиниция те са нетрайни и нестабилни, припомни Екатерина Михайлова. Тя не изключва подобен вариант и сега, но при ясна подкрепа и ясно мнозинство, което да застане зад бъдещо правителство, за да не катастрофира бързо.

Нормалното е държавният глава да положи усилия да се направят действия за стабилизиране на институциите, посочи проф. Михайлова в предаването „Преди всички“. По думите й стабилността обаче понякога изисква нещата да се върнат при суверена.

В първия и втория етап при възлагателните мандати ролята на президента е по-скоро посредническа, но може да се забърза или да се забави процедурата – виждали сме го през годините, коментира още проф. Михайлова.  
Със заявките, дадени досега като законодателни инициативи, се очертава работа на Народното събрание поне няколко месеца, отбеляза Екатерина Михайлова.

В Конституцията не е фиксирано кога точно сегашният състав на правителството трябва да подаде оставка, но обичаят е това да се случва още на първото пленарно заседание на парламента, уточни тя.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *