• вт. окт. 3rd, 2023

Екатерина Михайлова: Страната не може без правителство дори за секунда

Bychaspic

апр. 8, 2021

Консултациите за съставяне на правителство, ако гледаме реда по Конституция, това ще стане, след като бъде свикано Народно събрание.

Toва заяви конституционалистът проф.Екатерина Михайлова в сутрешния блок на БНТ.

За неофициалните консултации се канят всички парламентарни групи в Народното събрание и започват битови договорености.

„С конституирането на Народното събрание и насрочването на първо заседание от президента, действащото правителство трябва да подаде оставка. Страната без правителство не може да остане без секунда до момента, в който не бъде избрано ново правителство“, категорична бе Михайлова.

Според нея всичко зависи от ситуацията, но очаква в рамките на разумните срокове – около седмица или 10 дни след започване на консултациите би трябвало да има яснота за новия кабинет.

За актуализираната тема за Велико Народно събрание от страна на премиера Бойко Борисов, Михайлова отбеляза, че дори и да се приеме такава хипотеза, макар че не разбрахме защо се прави нова Конституция, когато има нужда от смяна изцяло на начина на функциониране на държавата. Ние трябва да знаем дневният ред след провеждането на изборите, който е конституиране на парламент и излъчване на правителство, обясни Михайлова.

Тя посочи, че има състезание на десните в новото Народно събрание, което не ги прави еднакви. За дясното претенцията е голяма и не е останала без представители. По-тежкият проблем е в лявото, уточни Михайлова. По думите ѝ, след като народните представители встъпят в длъжност трябва да бъдат на висотата на положението. При нас председателят на парламента е в конструкцията пръв между равни, посочи тя и допълни, че няма собствени изключителни правомощия. Всички с интерес ще следим кой ще бъде председателят на парламента, от което може да разчитаме бъдещи политически конфигурации, очаква Михайлова.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *