• ср. май 29th, 2024

Експерт: Корекцията при жилищата след вдигане на лихвите няма да доведе до срив

Bychaspic

юни 10, 2022

Може да има корекция на някои от „по-прегрелите“ пазари, свързани със жилищни площи, при които доходността от наеми вече не е икономически атрактивна заради повишението на лихвите и плащанията по ипотеки. Няма повод за притеснения за региона на Централна и Източна Европа и конкретно за България, където пазарът остава с най-ниски цени на жилищата, но дори да има известно регулиране на цените, няма как да бъде отсъдено като срив. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Иглика Йорданова, управляващ директор Colliers International.

Още по темата

Тя потвърди, че пазарът на имоти в Западна Европа е стабилен с високи обеми, като Германия, Италия и Великобритания записват рекордни стойности през първото тримесечие.

„В Централна и Източна Европа ситуацията е по-балансирана с очаквания за около 12 млрд. евро инвестиционни обеми през 2022 г. Полша отбелязва сериозен ръст като привлича 56% от всички капитали при бизнес имотите и има увеличение и в Чехия, докато останалата част от ЦИЕ, включително България, отбелязват свити обеми на фона на предходни години“, посочи експертът.

Според Йорданова имотният пазар в страната е и сред най-достъпните в Европа, а жилищата са едни от най-пренаселените като брой хора в домакинство на квадратен метър.

Тя смята, че кредитирането на бизнес имоти е на „много здравословни нива от под 50%“ в глобален мащаб, като това се дължи на банките, които са доста по-умерени в сравнение с 2008 г. „В България купувачите участват средно с 30% – 35% в закупуването на жилищен имот, но се наблюдава нарастване на стойността на ипотеките, а ръстът на инвестиционното закупуване на имоти вероятно ще бъде охладен през следващите месеци и ще има по-малко покупки „на зелено“, очаква Йорданова.

Още по темата

Тя отчете, че за България първото тримесечие е „слабо“, с обеми под 40 млн. лева, голяма част от които в имоти, генериращи доход, но прогнозира, че ще има наваксване след второто тримесечие.

Йорданова потвърди, че жилищните и индустриално-логистичните площи са сред най-търсените в Европа като има изчерпване на индустриалния продукт.

По думите ѝ в България продължаваме да наблюдаваме доста инвестиции в сектора на жилищните имоти, но те претърпяват промени и предизвикателства, свързани с ценовия шок върху строителни материали, заплащане на труда, нарушените вериги на доставки, и предстояща промяна на лихвените нива.

Управляващият директор на Colliers International смята, че повишаването на лихвените проценти от ЕЦБ ще има „плавен“ ефект върху имотния пазар и ще отнеме време да се принесе върху ипотечните кредити.

„Очакваме забавяне на инвестиционната активност през второто и третото тримесечие за асимилиране на тези ефекти и регулации на пазари. Може да се отвори известна пропаст между очакванията на купувачи и продавачи не само заради ефекта от лихвените нива, но и заради ефекта върху наемните приходи“, е мнението на Иглика Йорданова.

Кои имотни сектори пострадаха най-много по време на пандемията? На какво се дължи разликата в цените на имотите между Западна и Източна Европа? Как ще повлияят по-високите лихви на имотния пазар? С колко са надценени имотите? Какви са рисковете за инвеститорите в имоти?  Защо няма обявени цени в новото строителство?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *