• чт. окт. 28th, 2021

Експерт: Националната сигурност е заплашена от липсата на медицински сестри и акушерки

Bychaspic

окт. 14, 2021

Липсата на здравни специалисти като медицински сестри и акушерки ще доведе до заплаха за националната здравна сигурност.

За това предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Тя обясни, че протестът на специалистите по медицински грижи в сряда беше организиран от Синдиката на българските медицински специалисти и беше подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

„Причината за това обединение на двете организации е идеята, че ако те не работят заедно, исканията им никога няма да бъдат реализирани“, посочи здравният експерт и съобщи, че настояват пред бъдещите народни представители и обществото за спешни мерки в здравната система, защото е дошъл ключов момент.

Част от исканията на специалистите са заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Със специална наредба да се определи къде и от колко сестри има нужда, защото според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти.

Петя Недкова е категорична, че това може да се изпълни само чрез политически ангажименти от народните представители.

„Присъединихме се към протеста, за да покажем, че вече няма хора, които да работят. Медицинските заведения нямат достатъчно персонал, което застрашава благосъстоянието на пациентите, защото няма нужния брой специалисти за качествени здравни грижи”, подчерта здравният експерт.

Недкова заяви, че все още никъде не е разписано специално за Covid отделенията по колко медицински сестри трябва да обслужват един пациент.

Тя обясни, че липсата на кадри води до необходимостта да бъдат взети студенти по медицина, като се наемат дори и тези от 2-ри курс. Като медицински сестри се наемат дори и болногледачи.

„Ние искаме нашият труд да бъде разграничен от този на санитарите, болногледачите и здравните асистенти. Трябва да бъдат очертани ясни граници за това кой какво може да прави, какви са му правомощията и отговорностите”, настоява Недкова.

Тя съобщи, че през миналата година здравната система са напуснали хиляда медицински сестри, а в същата позиция са акушерки, рехабилитатори, медицински рентгенови лаборанти.

От началото на Covid пандемията, заради екстремните условия на труд медицинските специалисти получават допълнителни възнаграждения. Проблемът, който възниква е, че те не навсякъде се изплащат.

„Директорите преценяват на кого ще дадат допълнително възнаграждение и на кого няма да дадат“, каза Петя Недкова, въпреки, че за разлика от всички останали години назад, има ясна методика за разпределение на тези финанси. „Казано е кой може да получи и по каква схема това се случва”, допълни тя.

Недкова определи като цинизъм становището на някои болнични ръководители, че здравните специалисти не могат да вземат пълното си допълнително възнаграждение, защото няма пари за консумативи. Тя заяви, че служебният здравен министър и неговият екип правят стъпки в правилната посока, но секторът има нужда от дългосрочна стратегия, а не работа на парче.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.