• вт. юни 25th, 2024

Емблематичната лондонска електроцентрала Battersea оживява отново след години разруха

Bychaspic

окт. 14, 2022

След дългогодишен ремонт сградата отваря врати за публиката за първи път

Извисяваща се над река Темза, електроцентралата Battersea беше изоставена в продължение на десетилетия. В петък (14 октомври) обаче преоткриването на една от наистина емблематичните сгради на Лондон завършва, отваряйки врати за публиката за първи път, разказва BBC.

Превръщането на тази обичана сграда в стил ар деко в търговски и развлекателен комплекс бе „херкулесова“ задача, казва Саймън Мърфи, шеф на Battersea Power Station Development Company (BPDC).

По време на 10-годишен проект четирите известни бели комина, извисяващи се над Темза, бяха демонтирани и изградени отново.

Отличителната тухлена зидария на структурата също е изградена наново, където е необходимо. Две фирми, които произвеждаха тухли за оригиналните сгради, бяха призовани да доставят 1,75 млн. съответстващи заместители.

Покривът на сградата в Nine Elms също е трябвало да бъде сменен. Той беше премахнат от предишен собственик като част от обречен проект за превръщане на електроцентралата в тематичен парк.

Над три пъти повече от количеството стомана, използвано за изграждането на Айфеловата кула, е използвано при реконструкцията, казват строителите.

„По време на процеса на реконструкция се опитахме да използваме повторно възможно най-много от съществуващата тъкан в електроцентралата“, казва Мърфи.

Той описва реконструкцията като „един от най-предизвикателните инженерни и архитектурни подвизи в историята на Лондон“.

Може би не е изненадващо, че проектът не се посреща с всеобщо признание, като според някои електроцентралата не е била третирана с „уважението, което заслужава“.

За Мърфи Battersea сега е „дестинация“, където хората могат да живеят, работят, пазаруват и играят.

Посетителите могат да платят да се изкачат по109-метровия северозападен комин в стъклен асансьор, стигащ до 360-градусова платформа за наблюдение.

Те могат да пазаруват или да вечерят в една от реставрираните турбинни зали, която се простира на три нива. Залите са изпълнени с над 100 търговски обекта и заведения за хранене.

Турбинна зала А, построена през 30-те години на миналия век, е мястото, където могат да се намерят първокласни модни колекции, казва BPDC. Турбинна зала B, междувременно, реликва от брутализма от 50-те години на миналия век, обещава „еклектична“ комбинация от съвременни марки.

Тук се намира и Контролна зала В – модерно място, обещаващо „наелектризиращи коктейли в историческа обстановка“.

Оригиналната контролна зала A в стил ар деко – първата построена и някога ключова за изпращането на въглищна енергия към големи части от столицата, сега е място за събития.

Тук са запазени полукръгло контролно бюро и две дълги групи разпределителни табла. Паркетът от тиково дърво, италианската мраморна облицовка и боядисаният в злато таван предоставят на посетителите „уникално по рода си“ изживяване, казва BPDC.

Boiler House (котелното – бел. прев.) на електроцентралата ще се превърне в новата централа на Apple в Лондон, работно място за над 1000 служители.

Над нея е „диамантът в короната“ на компекса – 18 луксозни апартамента, наречени Sky Villa, сгушени сред покривни тераси и градини. Те са част от общо 254 апартамента, съставляващи жилищата в сградата.

В сърцето на трансформацията е била амбицията да се запази „старото индустриално усещане в сградата“, казва Себастиен Рикар, ръководител на проекта за архитектите WilkinsonEyre.

Централата е три пъти по-голяма от галерията Tate Modern, казва той, подчертавайки мащаба на проекта.

„Това е очарователното предизвикателство за нас като архитекти – да се справим с тази невероятна структура, като искаме да запазим усещането за мащаб, за история и индустриална история и в същото време да сме сигурни, че създаваме места от пространство в сградата, които да ви накарат да се чувствате комфортно, ако ще живеете, работите или пазарувате там.“

Строена от London Power Company от 1929 г., електроцентралата се състои от две еднакви секции, всяка с два високи бели комина.

Твърди се, че по време на ранните етапи на Втората световна война пилотите на Кралските военновъздушни сили са разчитали на кълбовете дим от електроцентралата, за да ги насочват към дома в мъглата.

В пика си тя захранва с енергия една пета от Лондон, включително Бъкингамския дворец и сградата на парламента.

Спряна през 1983 г., Battersea е изоставена да гние в продължение на 30 години. Междувременно е снимана за декор на няколко филма и нейна снимка е използвана за обложката на емблематичния албум на Pink Floyd от 1977 г. Animals.

В годините след придобиването ѝ от малайзийски инвеститори през 2012 г. няколко лъскави блока се появяват до нея, заедно с барове и кафенета.

Вследствие самата централа Battersea е скрита и може да бъде видяна лесно само от брега на реката.

Кийт Гарнър, член и основател на Battersea Power Station Community Group, вярва, че тази „възвишена, страхотна, вълнуваща“ забележителност не е била третирана с „уважението, което заслужава“.

„Вече не става въпрос за забележителност, ако я заобиколите с други масивни сгради“, казва той.

„Удивително“ е, че това е позволено, коментира той, добавяйки, че е трябвало да бъдат отпуснати безвъзмездни средства от лотарията, за да може електроцентралата да бъде превърната в културно или спортно място.

Отне „40 години, за да се създаде търговски център“, е присъдата на Гарнър.

Historic England, организацията, работила върху реновирането, е вписала сградата през 1980 г., определяйки строги правила за бъдещото ѝ развитие. Без тяхната защита е било възможно Battersea да бъде разрушена.

„Лесно е да бъдеш критичен, но виждаме това като фантастично възстановяване, което наистина поставя наследството в основата си“, казва Аласдър Йънг, инспектор по исторически сгради в проекта.

Връщането на стари промишлени сгради обратно в употреба е „предизвикателство“, казва той. „Трябва да се инвестират много пари, за да им се даде бъдеще“.

През следващото десетилетие още нови жилища, магазини, ресторанти, места за почивка и офиси ще се появят наблизо, планира BPDC.

Всичко това обаче може да срещне опозиция в наскоро избрания Лейбъристки съвет на Уондсуърт, където е разположена сградата.

Най-голямото оплакване на администрацията е, че от планираните 4000 нови жилища само 9% ще бъдат достъпни, съгласно разрешенията, договорени с бившата администрация.

От домовете, построени досега, 20% са достъпни, казва BPDC, и е „договорен механизъм“ със Съвета на Уондсуърт да се разглежда „възможността за по-достъпни домове, които да бъдат представени в бъдеще“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *