• вт. май 17th, 2022

Емил Димитров: Осем язовира преливат, никой от тях не е опасен

Bychaspic

апр. 9, 2021

Осем язовира преливат, но никой от тях не е опасен. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Всеки язовир, който е пълен, за нас е потенциална опасност, защото в момента, в който прелее, речните корита трябва да са почистени, а не всички кметове и областни управители са заинтересувани да ги чистят, чакат друг път да стане“, каза Димитров.

Екоминистърът съобщи, че се извършва контролирано намаляване на обема на някои язовири, за да се освободи място за водата от снеготопенето.

„Камчия“ е пълна, прелива и отива в язовир „Георги Трайков“. Има вода за 4 години за промишлеността на град Девня. „Камчия“ за следващите две години има вода за всички. Язовир „Жребчево“, който миналата година беше 70 млн. вчера качи 300 млн. Надявам се на 360 да го спрем и да почнем да изпускаме водата през ВЕЦ-ове, за да може да има вода за следващите две години“, каза министърът.

„Бихме искали винаги да ги държим пълни догоре, но като се стопи снега – какво правим с излишната вода? Язовир „Искър“ сме го свалили със 150 млн., защото имаме 200, което е едногодишното потребление на софиянци. Ние сме го свалили, защото в планината имаш 270 милиона в сняг, които трябва да преминат през София, без да наводни никого. Там е балансът – колко да свалиш, за да не остане празен и да поеме снега от планината“, коментира Димитров.

„Язовир „Студена“ е пълен в момента. Там сме освободили 5 млн. ресурс, защото той има две деривации и две реки“, съобщи министърът и допълни, че язовир „Тичва“ има вода за четири години.

Има много язовири, които преливат, много от тях, като този на река Струма, прелива целогодишно. Тогава водата отива в следващите язовири, но „проблемът е, когато водите отиват в реките“, обясни Димитров.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.