• ср. ян. 19th, 2022

Енергийната криза: Захрани ли Путин „гладната“ за газ Европа?

Bychaspic

ян. 15, 2022

Три месеца след като Владимир Путин предположи, че Русия може да помогне за облекчаването на енергийната криза в Европа, експерти казват, че нищо не се е променило особено много. Докато зимата в Европа настъпва, ниските запаси от газ на континента и проблемите с доставките, доведоха до повишаване на цената на електроенергията, предава Euronews.

“Въпреки че има известно увеличение на доставките на природен газ от Съединените щати, виждаме продължаващ недостиг по отношение на доставките по руските тръбопроводи за Европа“, каза Джак Шарпълс, научен сътрудник в Оксфордския институт Energy Studies, който също е експерт и по въпросите, свързани с Русия и “Газпром”.

Путин предложи още през октомври руският държавен доставчик „Газпром“ да продава повече на европейския спот пазар, което трябваше да облекчи така или иначе невероятните цени на газа. Но дори след като Русия напълни вътрешните си складове през ноември, от европейска страна имаше съвсем малка промяна.

„Ако погледнете цифрите, ще видите само малко активност от страна на “Газпром”. Но числата дори не са близки до това, което ще е необходимо, за да се върнем към историческите нива на руските доставки по тръбопровода“, каза Денис Хеселинг, ръководител на отдел инфраструктура, газ и търговия на дребно в Агенцията на ЕС за сътрудничество на енергийните регулатори.

Европейската комисия заяви в четвъртък, че проучва поведението на „Газпром“, тъй като някои анализатори изразяват опасения, че действията на Русия могат да бъдат насочени към оказване на натиск върху Европа, да даде зелена светлина за новия газопровод „Северен поток 2“.

В края на декември Путин каза, че „Северен поток 2“ може да помогне за облекчаване на цените на газа, като добави, че „Газпром“ е увеличил износа си на газ. Други експерти пък твърдят, че и температурите в Русия са ниски, което води до потенциални проблеми с доставките.

Размисъл предизвиква това, че една компания, с оглед на нарастващото търсене, ограничава предлагането. Това е доста рядко поведение на пазара“, каза относно “Газпром” европейският комисар Маргрете Вестагер.

Коментарите й дойдоха, след като шефът на Международната енергийна агенция (IEA) отправи най-силната си критика досега към Русия, заявявайки, че политиката й вероятно е част от причините за високите цени на газа в Европа.

„Виждаме силни елементи на „изкуствена плътност“ на европейските газови пазари, което изглежда се дължи на поведението на руския държавен доставчик на газ“, каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол в изявление, публикувано в социалните мрежи.

За разлика от други доставчици, като Алжир, Азербайджан и Норвегия, Русия е намалила износа си за Европа с 25% през четвъртото тримесечие на 2021 г., в сравнение със същия период на 2020 г., и с 22% в сравнение с нивата от 2019 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява, че Русия може да увеличи доставките на газ за Европа с поне една трета – или с над 3 милиарда кубически метра на месец, или с около 10% от средното месечно потребление на газ в континента. Експертите твърдят, че това е един от факторите, допринасящи за кризата с природния газ, която засега е неотстъпчива.

„Цените в момента са много високи. Това ще е така дори след края на зимата и след март месец. Договорите, които се подписват в момента за доставка на газ в бъдеще, все още са на високо ценово ниво“, каза Хеселинг.

Дъг Ууд, председател на газовия комитет в Европейската федерация на търговците на енергия, заяви, че все още има доставки на втечнен природен газ в световен мащаб.

„Виждаме някои възможности за увеличаване на производството и продължават дискусиите с големите страни производителки. Така че все още не сме в извънредна ситуация. Пазарът за момента функционира и има известна ликвидност. Просто цените са високи“, каза той.

Ниско европейско газово съхранение

По думите на Денис Хеселинг, един от настоящите проблеми е, че европейските газови хранилища са на минимум от седем години насам. По данни на Gas Infrastructure Europe нивото на съхранение на газ е около 49% в сравнение с приблизително 65% по същото време на миналата година.

„Има притеснения относно изтеглянията от складовете, защото, разбира се, е необходимо съхранение, за да се гарантира, че има достатъчно газ, наличен в цяла Европа през целия зимен период и особено в последната част на зимата. Но все още се нуждаем от достатъчно запаси в хранилището, за да го изтеглим правилно“, каза Хеселинг.

„И технически погледнато, в момента, в който нивото на съхранение стане твърде ниско, капацитетът за доставка на газ всъщност става по-малко ефективен, така че можем да изтегляме по-лесно от газовите хранилища”, допълни той.

Според Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни изследвания, основният проблем е, че ако има голямо застудяване тази зима, Европа може да извлече много повече газ от хранилищата, което ще доведе до проблеми по-нататък.

Той обясни, че ЕС и Обединеното кралство в момента имат около 52 милиарда кубически метра природен газ в съхранение. За последните 5 години, в периодите между средата на януари и края на март, са изчерпани средно около 33 милиарда кубически сантиметра газ.

Но ако има особено студен период, който да доведе до увеличаване на търсенето и в Източна Азия, Европа може да се изпразни до края на зимата.

Ключови ли са инвестициите във възобновяеми източници?

Застудяването миналата зима беше една от многото причини за настоящата криза, в която се намира Европа, твърдят експерти. Пандемията беше друг основен фактор, който оказа влияние върху поддържането на находищата на природен газ, както и редица други проблеми от страна на предлагането. Това, в допълнение с политиките за постепенното спиране на въглищата и ниското производство на енергия от възобновяеми източници, доведе до повишаване на търсенето на природен газ в Европа и Азия.

“Природният газ също оказва влияние върху пазарите на електроенергия, които го използват като пределно гориво“, каза шефът на IEA Бирол.

По думите му по-големите инвестиции във възобновяеми източници, трябва да се случат бързо или глобалните енергийни пазари ще се сблъскат с бурен и нестабилен период занапред.

Според Дъг Ууд пък, част от проблема е, че все още има предизвикателства със сезонните доставки на електроенергия, като възобновяемите енергийни източници понастоящем не могат да осигурят променлив капацитет през зимните месеци.

„В момента хората виждат, че газът има много важна роля в този преход, който оказва влияние върху самото му търсене, а не само сега като някаква алтернатива за въвеждането на възобновяеми източници. Това ще повлияе на цените на природния газ през лятото и през следващата зима, тъй като европейските страни работят за презареждане на хранилища“, каза Ууд.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.