• пт. мар. 29th, 2024

Ердоган иска нова конституция на Турция

Bychaspic

окт. 1, 2021

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова днес всички политически партии в парламента да представят своите проекти за нова конституция, съобщи БНР.

„Новата конституция, която, да бъде приета с консенсус от нашия парламент, ако е възможно, ще бъде най -добрият подарък, който можем да дадем на нашата нация през 2023 г. [по случай стогодишнината на републиката]“, каза той при откриването на новата законодателна сесия на парламента.

Ердоган изрази надежда, че политическите партии в парламента скоро ще представят своите проекти, съобщи Анадолската агенция.

„Ние стартирахме инициативата [за нова конституция] и подготвяме нашето предложение“, каза той.

Настоящата турска конституция е изготвена след военен преврат през 1980 г. и Ердоган настоява за изработването на нова конституция при гражданско управление.

По-рано тази година турският президент призова всички политически партии да бъдат част от процеса – призив, подкрепен от Партията на националистическото действие (MHP), коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието (AK) в Народния алианс.

Ердоган заяви наскоро, че неговата партия планира да публикува своя проект за нова гражданска конституция в началото на 2022 г.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *