• вт. окт. 3rd, 2023

Ердоган: Истанбулският канал няма да бъде предмет на Конвенцията от Монтрьо

Bychaspic

апр. 14, 2021

Планираният Истанбулски канал няма да бъде предмет на Конвенцията за Проливите от Монтрьо, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, цитиран от TACC и Агенция „Фокус“.

„Истанбулският канал няма връзка с Конвенцията от Монтрьо. Този канал ще бъде постижение за нас, ще помогне за сериозното облекчаване на Босфора от гледна точка на опазването на околната среда“, цитира думите на президента телевизионният канал Haberturk.

Той също така посочи, че новият воден път „ще даде независимост на Турция и ще укрепи нейния суверенитет“.

Проектът за Истанбулския канал беше обявен за първи път от Ердоган през 2011 г. и има за цел да създаде нова плавателна артерия в западната част на Истанбул, свързваща Черно и Мраморно море. През декември 2019 г. турският президент обяви, че морският трафик през канала няма да бъде предмет на Конвенцията от Монтрьо.

Конвенцията, приета през 1936 г. на конференция в Монтрьо (Швейцария), запазва свободата на преминаване през проливите само за търговски кораби. Начинът на преминаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските държави е различен.

По този начин, при предварително уведомяване на турските власти, военноморските сили на черноморските държави могат да преведат своите военни кораби от всякакъв клас през проливите в мирно време. Въведени са значителни класови и тонажни ограничения за военни кораби от нечерноморските страни.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *