• чт. сеп. 28th, 2023

Ердоган подчерта пред Общото събрание на ООН важността на черноморската зърнена сделка

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди във вторник значението на Черноморската инициатива за зърно, стартирана от Турция и ООН, и предупреди, че спирането на нейното функциониране може да предизвика проблеми в целия свят, предаде БНР.

„Предотвратихме заплахата от глобална криза с глада, като осигурихме доставката на 33 милиона тона зърно през Черно море до световните пазари. Въпреки това неуспехът да се приложи това споразумение във всичките му елементи постави света пред нова криза“, каза Ердоган по време на речта си пред Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс.

Турският президент също така настоя за необходимостта от прекратяване на конфликта между Русия и Украйна и постигане на мирно споразумение.

„Войната няма да има победители и мирът няма да има губещи“, подчерта той.

Турция подкрепя стъпките на Азербайджан за запазване на териториалната си цялост, каза още президентът Реджеп Ердоган, след като Баку започна военна операция в отцепилия се регион Нагорни Карабах.

В обръщението си към Общото събрание на ООН Ердоган каза, че Нагорни Карабах е част от суверенната територия на Азербайджан и налагането на друг статут на отцепилия се регион е неприемливо.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *