• пт. сеп. 29th, 2023

Ердоган: Само президентите на Русия и Украйна могат да решат кога ще свърши войната

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Само руският и украинският президент могат да определят кога войната в Украйна ще приключи. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Анадолската агенция.

В интервю за Public Broadcasting Service (PBS) Ердоган подчерта, че не може да предостави график за края на войната.

„Невъзможно е да ви дам календар за това кога тази война ще свърши или колко дълго ще продължи. Само Владимир Путин и Володимир Зеленски ще могат да ви кажат. И г-н Путин всъщност е на страната на това тази война да приключи възможно най-скоро”, добави още Ердоган.

„Нямам причина да не им се доверявам. Колкото и да е надежден Западът, Русия е също толкова надеждна. През последните 50 години ние стоим на прага на Европейския съюз и в момента аз се доверявам на Русия не по-малко от Запада“, коментира Ердоган.

Турция има различна позиция в света и страните-членки на ЕС имат своите позиции, президентът описа Русия като един от най-близките съседи на Турция и каза, че и двете нации имат обща история.

„И по подобен начин продължава настоящият процес. Ние стартирахме зърнения коридор Украйна. Общо 33 милиона тона зърно се изнасят за останалия свят, използвайки Черно море. И ние не направихме това просто защото ЕС ни помоли да го направим. Това беше хуманитарно задължение, което поехме“, допълни Ердоган.

Той припомни, че руският му колега Владимир Путин му е казал, че скоро ще изпрати още един милион тона зърно и следи развитието.

„Половината от моите доставки на природен газ идват от Русия, което означава солидарност от наша страна. Правим съвместни стъпки напред, сътрудничим си и в отбранителната индустрия. Можем да направим всички тези неща заедно с Русия“, заяви Ердоган.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *