• нд. юли 14th, 2024

ЕС иска да изкорени бездомничеството до 2030 г.

Bychaspic

мар. 3, 2022
ЕС иска да изкорени бездомничеството до 2030 г.

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Страните от ЕС приеха край Париж работен план за настаняването на бездомници, чиято „идеална“ цел е да няма нито един човек на улицата до 2030 г., предава Франс прес.

„2030 г. е жалон, нещо като идеал, който да ни помага да работим заедно за постигането на обща цел“, коментира френският делегиран министър за жилищното строителство Еманюел Варгон.

Европейската федерация на националните асоциации, работещи с бездомници (Feantsa), счита, че всяка нощ в страните членки на ЕС 700 хил. души живеят на улицата, във временни или импровизирани жилища.

„Ще опитаме да ги сведем до нула. Винаги има хора, които не са отчетени. Но трябва първо да намалим вече известния брой и най-вече да намалим срока, в който хората са без подслон или дом“, каза еврокомисарят на социалните права Никола Шмит.

Работният план, който се приема в рамките на френското председателство на ЕС, следва създаването на Европейска платформа за борба с бездомничеството през юни 2021 г. по време на португалското председателство на съюза и в координация с бившия премиер на Белгия Ив Льотерм.

„Членовете на платформата се ангажират да работят заедно за постигането на целта за изкореняване на бездомничеството до 2030 г.“, се казва в приетия тази седмица текст.

По-добро преброяване на бездомниците

Една от целите е по-добро преброяване на бездомните хора в ЕС. Една от инициативите, предложени от Европейския парламент, предвижда кампания за преброяване за много кратко време в страните членки на ЕС, за да има сравними данни.

Освен това европейската статистическа служба Евростат ще събира от 2023 г. данни за броя на бездомните хора в рамките на допитването си за условията на живот. Европейската комисия в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще работи от своя страна за точно категоризиране на различните ситуации – хора на улицата, във временно място за настаняване, живеещи при роднини.

Други проекти целят постигане на напредък в добрите практики в областта като създаване на европейска награда за отличаване на най-добрите инициативи. Осведомителна кампания на европейско ниво ще бъде организирана през 2024 г., а Комисията ще насърчи страните членки да заделят още европейски средства в подкрепа на политиките за жилищно настаняване.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *