• ср. май 18th, 2022

ЕС ще взима по 150 млрд. евро заеми годишно, за да финансира възстановяването от коронавируса

Bychaspic

апр. 14, 2021

Европейската комисия планира да заема по около 150 милиарда евро годишно до 2026 г., за да финансира безпрецедентния план на блока да направи икономиката си по-екологична и дигитализирана, превръщайки я в най-големия емитент на дългове в евро, заяви ЕК в сряда, цитирана от Reuters и Агенция „Фокус“.

Размерът на икономическия план на ЕС беше договорен на 750 милиарда евро по цените за 2018 г., но сега възлиза на около 807 милиарда евро по текущи цени.

Парите са разделени на 338 милиарда евро безвъзмездни средства и 386 милиарда заеми за 27-те страни от ЕС, а останалото е за съвместни програми на ЕС. Сумата ще бъде разпределена през следващите пет години, като една трета ще бъде изразходвана за намаляване на емисиите на CO2 в 27-те икономики на ЕС.

Всяко от 27-те правителства на ЕС може да получи 13% от своя дял от парите тази година за предварително финансиране, преди проектите, платени по схемата, да достигнат договорените етапи и цели.

Ако правителствата на ЕС се съсредоточат върху компонента за безвъзмездни средства при предварителното финансиране тази година, заемите от ЕС през третото тримесечие могат да бъдат около 45 милиарда евро, каза комисарят по бюджета Йоханес Хан.

За да предотврати „краудинг“ на заемането от правителствата на ЕС, Комисията ще публикува план за финансиране шест месеца предварително, за да позволи на инвеститорите да планират.

ЕС ще продава облигации на търгове, за да даде възможност за редовни изплащания, докато правителствата завършат договорените етапи на проекти и реформи. Комисията заяви, че ще издава облигации с референтен матуритет 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 и 30 години и сметки под падеж от една година – EU-Bills.

Заемането ще започне веднага след като всички 27 национални парламента на ЕС ратифицират Решението на ЕС за собствените ресурси – закон за повишаване на гаранциите от правителствата на ЕС към бюджета на ЕС до 2,0% от БНД от 1,4% БНД до 2058 г.

„Нашите структури ще бъдат готови до юни и теоретично бихме могли да започнем да вземаме заеми тогава, но това зависи от това колко бързо държавите-членки завършат процеса на ратификация“, каза Хан на пресконференция.

Ратификацията на закона е необходима, тъй като гаранцията на бюджета на ЕС ще позволи на ЕС да взема заеми при възможно най-ниските лихви на пазара.

Това е само предпазна мярка, тъй като изплащането на заемите трябва да идва от нови данъци, за които ЕС трябва да се договори през следващите години, а не от националните бюджети.

Изплащането трябва да започне през 2028 и да продължи до 2058 г. Заемите ще бъдат изплащани от страните, които са взели заеми и грантове от бюджета на ЕС от парите, събрани, че все още неуточнени нови данъци върху стоките, внесени от по-малко екологични държави в ЕС, както и нови налози на въглеродните емисии за транспортния сектор и дигитална такса.

ЕС също така планира данък върху финансовите транзакции и финансово участие, свързано с корпоративния сектор или нова обща основа за корпоративен данък.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.