• нд. юли 21st, 2024

ЕС ще пропусне климатичните цели, ако не повиши стандартите в строителния сектор

Bychaspic

ян. 20, 2022
ЕС ще пропусне климатичните цели, ако не повиши стандартите в строителния сектор

Снимка: Bloomberg L.P.

Новите стандарти за намаляване на въглеродните емисии в строителния сектор няма да са достатъчни за постигане на целите на Европейския съюз (ЕС) за климата за 2030 и 2050 г., според скорошен доклад на Building Performance Institute Europe (BPIE), независим експертен център, цитиран от Euractiv.

Европа не вдига летвата достатъчно високо, за да намали потреблението на енергия в сградите, сочи проучването, докато континентът се бори с огромното увеличение на цените на енергията.

„Освен ако всички държави членки на ЕС не станат по-амбициозни, намаляването на енергията и въглеродните емисии в строителния сектор вероятно ще бъде недостатъчно за постигане на целите за декарбонизация на Европа за 2050 г.“, посочва Оливер Рапф, изпълнителен директор на BPIE. 

Още по темата

Докладът, публикуван във вторник (18 януари), озаглавен „Готови за въглероден неутралност през 2050 г.?“, анализира шест географски области и държави – Фландрия, Германия, Италия, Испания, Полша и Франция.

Резултатът е ясен: само Франция и Фландрия са приложили мерки, които се считат за достатъчно амбициозни в поне една от четирите приоритетни области – постепенно премахване на изкопаемите горива, ограничаване на въглеродните емисии, определяне на минимален дял за възобновяеми източници и прилагане на обвързващи стандарти за ограничаване на енергийното потребление.

„Констатациите от този доклад предполагат, че декарбонизацията при новите сгради в ЕС протича твърде бавно и непоследователно“, се казва в документа.

По-специално, той посочва, че има несъответствия между държавите в стандартите за изпълнение при новите сгради.

„Налице са реалистични съмнения относно способността на настоящите политически рамки да придвижват последователно новите сгради към въглеродна неутралност до 2050 г.“, се добавя в доклада.

Чака се ревизия на директивата

Работата на BPIE подчертава усилията, които Фландрия и Франция полагат за намаляване на емисиите от строителния сектор. По-специално, докладът споменава френската забрана за отопление чрез нафта в новите сгради от януари 2022 г., както и високите изисквания за възобновяема енергия.

Планът за поетапно премахване на изкопаемите горива във Франция обаче е оценен в жълто, което означава, че е недостатъчен, защото „липсват подробности“, особено относно постепенното спиране на газовите котли.

Въпреки това, не е сигурно дали преразглеждането на Директивата за енергийните характеристики на сградите, което беше представено от Европейската комисия (ЕК) през декември, изобщо ще доведе до промяна.

Според BPIE предложената ревизия не е достатъчно амбициозна, особено по отношение на търсените нива на ефективност.

„Сега политиците в ЕС имат възможността да подновят европейската програма за нисковъглеродни сгради“, се казва в доклада. Преразглеждането на директивата „предоставя възможност за актуализиране на дефинициите, критериите за енергийна ефективност и показателите за възобновяема енергия, амбициозните нива на стандартите и други важни елементи“, пишат още авторите на проучването.

Преразглеждането на директивата „трябва да се съсредоточи повече върху намаляването на търсенето на енергия и прилагането на принципа на енергийна ефективност“, според една от препоръките на доклада.

Строителният сектор е отговорен за 36% от въглеродните емисии в ЕС.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *