• ср. май 29th, 2024

ЕЦБ предупреди за „хаотичен“ спад на цените на жилищата в еврозоната

Bychaspic

юни 1, 2023

По-високите лихви правят покупките на жилища недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в еврозоната може да се насочват към „хаотичен“ спад, тъй като високите лихви по ипотечните кредити правят покупките недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Това е един от няколкото риска, посочени в Прегледа на финансовата стабилност на ЕЦБ, наред с по-високите разходи за обслужване на заемите и по-бавния ръст, който вреди на компаниите и на домакинствата и на свой ред помрачава перспективите пред традиционните кредитори и сенчестите банки.

От юли насам ЕЦБ повишава лихвите от достигнатото рекордно дъно насам в опит да се пребори с инфлацията и изглежда ще продължи да го прави в идните месеци.

Но последиците от най-силния ръст на лихвите за последните десетилетия едва сега започват да се усещат от имотния пазар, който процъфтяваше през десетилетието на лесно кредитиране.

„В бъдеще спадът на цените може да стане хаотичен, тъй като растящите лихви по новото ипотечно кредитиране все повече компрометират достъпността и повишават лихвеното бреме върху съществуващите ипотечни кредити, особено в страни, където ипотечните кредити с плаващи лихви преобладават“, отбеляза ЕЦБ.

Тя не посочи кои са тези страни, но данните ѝ показват, че Португалия, Испания и Прибалтийските страни са сред тези, където делът на ипотечните кредити с плаваща лихва е най-висок.

ЕЦБ предупреди също, че регионите, където институционалните инвеститори имат силни позиции на жилищния пазар, може да понесат по-голям удар при оттегляне на капитали.

Сред тях са Берлин, части от Западна Германия и някои столици като Париж, Мадрид, Лисабон и Дъблин.

В положителен план ЕЦБ отбелязва, че домакинствата се възползват от силния пазар на труда, а това означава, че по-малко хора е вероятно да спрат да изплащат ипотечния си кредит заради безработица.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *