• ср. май 18th, 2022

Желязков подписа анекса към договора за концесията на Летище „София“

Bychaspic

апр. 9, 2021

Министърът на транспорта Росен Желязков подписа допълнителното споразумение към договора за концесията на Летище „София“, с което се отлага концесионната такса за първите 10 години, съобщи БНР.

С анекса се потвърждава ангажиментът на концесионера за заплащане на първоначалното възнаграждение в размер на 660 млн. лева към държавния бюджет в рамките на този месец.

„Целта на допълнителното споразумение е да бъде възстановен икономическият баланс на концесията, нарушен поради пандемията от Covid-19.“, заяви Росен Желязков и увери, че отлагането на плащането на годишните концесионни възнаграждения не лишава държавата от тях и те продължават да се дължат от концесионера „Софкънект“.

При преодоляване на последиците от пандемията, плащането на отложените годишни концесионни възнаграждения може да бъде възстановено преди изтичане на срока на отлагане.

С анекса се увеличава размерът на инвестициите в летище София за срока на концесията – от 608 на 624 млн. евро.

Европейската комисия е извършила проверка на концесионния договор и на неговото планирано изменение. Изменението на Концесионния договор не съставлява държавна помощ и е в съответствие с променената в резултат на Covid -19 икономическа ситуация, показват резултатите от проверката.

Отлагането на концесионните такси беше обект на сериозни критики от страна на парламентарната и извънпарламентарна опозиция по време на предизборната кампания.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.