• нд. юли 21st, 2024

Жилищата за продажба в Канада достигнаха рекордно ниско ниво

Bychaspic

ян. 18, 2022
Жилищата за продажба в Канада достигнаха рекордно ниско ниво

Снимка: Bloomberg LP

Безпрецедентната треска за имоти оставя Канада с най-малкия брой жилища за продажба от поне четвърт век, предава Bloomberg.

Страната е имала около 86 хил. жилища за продажба към края на декември, сочат сезонно изгладени данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Това е всичко, което е останало, след като купувачите са придобили рекордните 667 хил. жилища през 2021 г., с около 20% повече спрямо предишния годишен рекорд.

На фона на намаляващото търсене цените са нараснали с 2,5% през декември спрямо предходния месец и са нагоре с рекордните 26,6% спрямо година по-рано.

„В момента в Канада има по-малко обяви за продажба на имоти от всеки друг период в историята“, казва Шаун Кеткарт, старши икономист на борда за недвижими имоти, в прессъобщение, придружаващо данните. „Затова за съжаление, проблемът с достъпността на жилищата, пред който е изправена страната, вероятно ще се задълбочи, преди да се подобри“, допълва той.

Данните за страната са в унисон с тенденциите на най-скъпите пазари в Канада Торонто и Ванкувър от по-рано същия месец, където наличните жилища са намалели до безпрецедентно ниски нива. Това засилва мненията, че недостигът на национално ниво подкрепя повишаването на цените, които стават недостъпни за много работещи канадци в най-големите градове, независимо дали купуват или наемат.

Ситуацията, която все повече е оприличавана на жилищна криза, кара политиците да започнат да търсят решения. Сега средната цена на жилищата в Канада е 811 700 канадски долара (около 648 хил. щатски долара).

„Държавните ръководители започват да говорят правилно, но сега трябва да действат, за да променят курса, по който сме поели“, коментира Кеткарт от борда за недвижими имоти. „Агресивен национален стремеж за изграждане на повече жилища е това, което ще разреши проблема, но вероятно ще са необходими повече сгради, отколкото сме строели някога“, допълва той.

Междувременно при толкова малко останали имоти за покупка в Канада темпът на продажбите се забавя. Броят на месечните сделки почти не се е променил през декември спрямо ноември, въпреки че той все пак е бил най-високият за продажбите през последния месец от годината в историята.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *