• вт. юни 25th, 2024

Жилищният бум в Дубай не показва признаци на отслабване

Bychaspic

мар. 10, 2023

Повишаването на цените не възпират инвеститори и предприемачи, сделките са нараснали с близо 44% през февруари

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

За всеки, който се надява, че нажеженият имотен пазар в Дубай ще започне да се охлажда тази година, има лоша новина – става по-зле, пише Bloomberg.

Средният годишен наем на вила или семейно жилище в емирството е нараснал с 26% в годината до февруари и е достигнал 295 436 дирхама (80 436 долара), сочат данни на консултантската компания CBRE. Средните наеми на апартамент в същото време са се увеличили с 28 на сто до 99 737 дирхама.

Средната продажна цена на вилите се е повишила с 14%, а цените на апартаментите са се покачили с 11 на сто до февруари, показват още данните на CBRE.

Но нарастването на цените не възпира инвеститорите или имотните предприемачи. Броят на сделките през февруари се повиши с 43,9% до 8515. Продажбите са били подкрепени основно от предприемачи, започващи нови проекти, и от завръщането на т. нар. продажби „на зелено“, когато жилищата се продават още преди началото на строителството. Броят на тези сделки се е увеличил със 78,1% през февруари, а продажбите на вторичния пазар са нараснали с 18,8 на сто.

Търсенето на имоти в Дубай расте силно, тъй като правителството се справя с пандемията, а либералните му визови политики привличат повече чуждестранни купувачи. Цените на жилищата и на наемите растат на фона на притока на руснаци, които искат да защитят богатството си след нашествието в Украйна, и на израелски инвеститори, криптомилионери и ръководители на хедж фондове, които се установяват в града.

„Наблюдаваме най-силното начало на годината от гледна точка на търсенето“, коментира Таймур Хан, ръководител на отдела за анализи в CBRE. „Предприемачи, които се въздържаха от започването на нови проекти в последните няколко години, се завръщат към строителството, тъй като виждат силно търсене“, допълва той.

Много предприемачи в Дубай продават имоти, като купувачите плащат вноски, понякога още преди да е сложена и една тухла. Въпреки че предприемачите продават повече имоти „на зелено“, мащабът на строителството не е същият като през 2014 г., когато се започваха хиляди домове, коментира Хан.

Повечето проекти са близо до съществуващи квартали и се ограничени заради по-високите строителни разходи и по-затегнатото кредитиране.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *