• чт. ян. 20th, 2022

Започва френското председателство на Европейския съюз

Bychaspic

ян. 1, 2022

От днес, 1 януари, започва френското председателство на Европейския съюз.

Франция поема от Словения ротационното председателство на Съвета на ЕС за следващите шест месеца. Това означава, че Париж ще представлява интересите на 27-те държави членки пред Европейската комисия и Европейския парламент.

Френското председателство съвпада с германското председателство на Г-7, в рамките на което ще се проведе среща на върха на седемте най-развити икономики през юни в Бавария.

Германия обяви, че ще подкрепя Париж.

„Френските ни приятели могат да разчитат на подкрепата ни от първия до последния ден – за устойчиво икономическо възстановяване, при борбата срещу климатичната криза, за дигитализацията и за една по-суверенна Европа“, заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от АФП.

По време на председателството си Франция ще наблегне на три приоритета – достойна минимална заплата в Евросъюза, въвеждане на минимален корпоративен данък и въглероден данък.

Други приоритети са контрола на имиграцията и създаването на европейски сили за бързо реагиране по границите.

Париж ще търси напредък по въвеждане на забрана за внос на соя, кафе, дървен материал и какаови продукти, които допринасят за обезлесяването на планетата.

Източник БНТ

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.