• ср. юли 24th, 2024

Започна ли охлаждането на пазара на недвижими имоти?

Bychaspic

юли 15, 2022

Не се очаква спад на цените на недвижимите имоти в България, а по-скоро нормализиране в едноцифрени ръстове на тренда на покачване от 20 до 30%, който се наблюдават през първото полугодие. Има първи сигнали, че ножицата между офертна цена или това, което очаква продавачът, и това, което е готов да плати купувачът, вече е голяма и би следвало цените да се нормализират. Този коментар направи в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Козаров, управляващ директор в агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Още по темата

Той прогнозира по-голяма стабилност и по-предвидим пазар, на който ще е ясно какво стои зад конкретната цена и къде е добавената стойност.

„Първото тримесечие на годината за пазара на недвижимите имоти в България започна динамично, запазвайки темпото от края на миналата година. През второто тримесечие бяхме свидетели на интересни неща – еуфория към завършени имоти и апартаменти, много бързото им закупуване заради желанието на хората да вложат парите си и да спасят спестяванията си от инфлацията. През последните почти два месеца се наблюдава нормализиране и лек застой в броя на сделките“, анализира пазара експертът.

Според него обаче сега по-трудно и по-бавно се сключват сделки и за това има обективна причина, свързана с твърде динамичните цени и с доставките на строителните материали.

„Инфлацията в строителния сектор е около 30%, а за определени суровини е над 100%”, посочи Козаров.

По думите на експерта цените на жилищните имоти в последните месеци регистрират едни от най-големите ръстове, които сме наблюдавали в последните години. „Има квартали в София, където цените са се вдигнали дори до 50%. Ако миналата година по това време можеше да се купи завършен двустаен апартамент ново строителство почти навсякъде в София за 120 -130 хиляди евро, сега категорично подобен апартамент тръгва от 150 хиляди евро нагоре“, обясни той огромната разлика в цените на годишна база.

Управляващият директор в Arco Real Estate посочи, че през първото полугодие, и по-конкретно през месеците април и май, купувачите са се отдръпнали от имотите на зелено. Тогава е регистрирана супер активност и фокусиране към т.нар. завършени имоти – към тези, които веднага могат да влязат в нотариална сделка.

„За мен това беше нещо, което не е нормално – сделки за имоти от по 3-4 хиляди  евро за кв. м в по-желаните централни райони като Лозенец, Център, Яворов, бяха ежедневие”, изтъкна Козаров. 

По думите му, такива сделки е било възможно да се случат, защото хората масово са търсели спасение за спестяванията си от инфлацията. Допълнителен катализатор за пазара на недвижими имоти са и все още евтините кредити. Козаров отбеляза, че в момента банковите заеми в България са едни от най-евтините в Европа, а спрямо тези в САЩ са дори два пъти по-евтини.

Какви са тенденциите при закупуване на нови жилища? Защо българите предпочитат инвестиция в недвижим имот, а не в акции и облигации? Как се развива конкуренцията между българския и гръцкия пазар на ваканционни имоти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *