• нд. юли 14th, 2024

Започна премахването на автокъща „Капитолия“ от Борисовата градина

Bychaspic

май 31, 2022
Започна премахването на автокъща "Капитолия" от Борисовата градина

Снимка: Столична община

По заповед на главния архитект на София Здравко Здравков Столичната община започна принудителното премахване на незаконно изградените съоръжения на автокъща „Капитолия“, съобщават от пресцентъра на Столична община.

До премахването се стигна, след  като на 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу предварителното изпълнение на заповедта за премахване на незаконно поставените обекти  срещу „Софитрейд 2003“ ООД. 

Предстои да бъдат премахнати металната конструкция, както и изградените стоманобетонни фундаменти. Съдебните спорове между Столичната община и собственика на автокъщата продължиха няколко години.

По искане на кмета Йорданка Фандъкова теренът е актуван като публична общинска собственост и е изваден от капитала на „Софийски имоти“, с което на практика се връща като част от парк „Борисова градина“.

В средата на май Фандъкова съобщи на страницата си във Facebook, че автокъщата и намиращият се наблизо ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина. 

„На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване“, написа тогава Фандъкова.

Тя допълни, че окончателно са спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков съобщи, че днешните действия са първа стъпка по цялостното премахване на автокъща „Капитолия“. Демонтажът се извършва от общинското дружество „Софинвест“ и ще струва около или дори повече от 50 хил. лв. 

„След това парите трябва да бъдат възстановени от собственика на автокъщата, който би могъл да го направи и доброволно“, уточни Трайков. 

След премахването на автокъща „Капитолия“ на нейно място трябва да се посади растителност. 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *