• пн. окт. 18th, 2021

Заседналият кораб край Камен бряг потъва, обявви министърът на транспорта Христо Алексиев

Bychaspic

окт. 3, 2021

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че заседналият кораб край Камен бряг потъва.

„В хамбара се пълни вода – това е установено, което означава, че корабът потъва“, съобщи той.

Наш приоритет е запазването на човешкия живот. Действахме превантивно и снощи изградихме съоражение, за да може екипажът да бъде евакуиран. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност, добави Алексиев.

Министърът обясни, че ситуацията, при която е заседнал корабът, е много сложна. Много е трудна всяка операция, защото не може да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, поради силния вятър е рискована и операция по въздух.

„Имаме становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар“, каза още той.

Главният директор на Главна дирекция Аварийно-спасителна дейност към Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Румен Николов заяви, че товарът е сух. Той каза още, че няма драстично наводняване на трюма. Николов допусна, че проникването на вода може да е от вентилационен отвор.

Карбамидът на заседналия кораб Vera Su край местността Яйлата, който вече се пълни с вода и е в критично състояние, не се класифицира като опасен товар според европейските нормативни документи, съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев.

По-опасно е дизеловото гориво, което е останало в кораба, но при каквато и да е деформация на корпуса, рискът да изтече дизелът е минимален, каза още Личев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.