• вт. май 17th, 2022

Защо не трябва да хвърляте моливи в клас

Bychaspic

апр. 6, 2021

Историята на 13-годишно момиче от Манчестър, което е пронизано с молив в окото

Следващия път, когато учителят ви каже да престанете да се замеряте с моливи и химикалки, просто си припомнете тази история за едно 13-годишно момиче от Манчестър, Англия.

Детето е прието в спешното отделение на местна болница, след като молив, хвърлен от единия край на класната стая до другия, я пронизва директно в окото. Вследствие на инцидента част от графита остава в очната ѝ ябълка. Случаят е описан подробно в BMJ Case Reports 2019.

Първоначално не осъзнах какво се случва, докато моя приятелка не ми каза, че имам нещо в окото – коментира детето във връзка с инцидента. – Молив бе хвърлен от предната част на класната стая до задната, където аз седях и си говорих с приятелите си. Част от молива попадна в окото ми. Всичко се случи толкова бързо, че дори не усетих каквото и да било.“

След като лекарите ѝ правят компютърна томография, момичето влиза в операционната. Чуждото тяло е отстранено изключително бавно посредством форцепс. За да премахнат втори и по-малък фрагмент, хирурзите срязват обкръжаващата го тъкан. За щастие, ретината не е била наранена, а „входната рана“ е била успешно затворена. След лечение с капки (и носене на превръзка), окото на момичето се възстановява без странични ефекти, споделя Обекти.бг.

Ако все пак си мислите, че подобни инциденти са рядкост, проучване, проведено в периода 2000-2002 г. показва, че всяка година само във Великобритания се случват 748 очни инцидента с химикалка и 892 – с молив. Всеки шести случай е свързан с хвърляне на въпросния обект.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.