• сб. апр. 20th, 2024

За пореден месец безработицата в еврозоната се свива

Bychaspic

ян. 10, 2022

Нивото на безработица в еврозоната се е свило за пореден месец през ноември 2021 г., показват данните на европейската статистическа служба Eurostat. В предпоследния месец на годината безработицата във валутния съюз е достигнала 7.2%, като през октомври бе отчетена стойност от 7.3%. За сравнение, година по-рано – през ноември 2020 г. безработицата в еврозоната бе с около 1 пункт над тези стойности.

Според Eurostat безработицата в ЕС през ноември е била 6.5%, като през предходния месец бе отчетено ниво от 6.7%, а 12 месеца по-рано – 7.4%.

Броят на безработните през ноември 2021 г. е почти 14 млн. души в ЕС, от които 11.8 млн. са в еврозоната. В сравнение с октомври миналата година броят на безработните намалява с около 250 хиляди в Европейския съюз, а почти 90% от тях са от еврозоната. Спрямо година по-рано безработните намаляват съответно с 1.6 и 1.4 милиона.

Младежка безработица

Младежката безработица – сред хората под 25-годишна възраст – също е отбелязала спад. През ноември около 15% или 2.8 милиона млади хора са били безработни в ЕС. В сравнение с октомври 2021 г. безработицата при тях се свива с над 30 хиляди души, което се равнява на 0.2 пр. пункта за ЕС и 0.3 пункта за еврозоната.

Хората, които попадат в категорията на безработните, не включват тези, които не са свободни да търсят работа, посочват от Eurostat, давайки като пример родителите, на които им се е наложило да поемат задълженията по отглеждането на децата си. Данните не включват и служителите, участващи в програми за временен отпуск. Програмите, които ограничиха ефекта на пандемията върху пазара на труда в региона, продължават да покриват голяма част от заплатите на служителите в компании, които в резултат на пандемията е трябвало да ограничат разходите си.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *