• пн. окт. 18th, 2021

Здравната ни система върви към айсберг

Bychaspic

окт. 14, 2021
Здравната ни система върви към айсберг

Снимка: БГНЕС

„Във времето, в което вече имаме оръжие срещу епидемията, да налагаме ограничения е вредно за икономиката на страната. Трябва достатъчно бързо да убедим хората, че няма достатъчно ресурс никоя здравна система да се справи, а нашата още по-малко. Трябва да се ваксинираме, това е истината“, каза в ефира на bTV д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

Деян Денев, който е изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацемтични производители в България, смята, че в страната ни има скрита заболяемост.

Той подчерта, че здравната ни система върви към айсберг. 

„Това, което виждаме на повърхността, е борбата с пандемията от коронавируса, увеличаващият се брой заболели хора. От друга страна, имаме едно сериозно натрупване на хора с хронични заболявания, с онкологични заболявания, които са недиагностицирани и недолекувани“, отбеляза Денев.

„Има проучване, което показва, че миналата година са диагностицирани 1800 случая по-малко на онкологични заболявания. Няма такава тенденция в световната наука – онкологичните заболявания всяка година нарастват. На нас това ни говори, че хората не са посетили лечебно заведение и не са диагностицирани“, обясни председателят на БЛС.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.