• вт. окт. 3rd, 2023

Зеленски пред ООН: Терористичната държава Русия няма право да притежава ядрени оръжия

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Терористичната държава Русия няма право да притежава ядрени оръжия. Агресорът превръща в оръжие много други неща и те се използват не само срещу нашата страна, но и срещу всички вас. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде БНТ.

„Давам ви пример – храната. Украинските пристанища бяха блокирани от Русия. Досега те остават мишена на ракети и дронове. Ясно е, че Русия се оптива да превърне в оръжие недостига на храна на глобалния пазар в замяна на признаването на някои, ако не и на всички завладени територии. Русия използва цените на храните като оръжие“, подчерта Зеленски.

Украинският президент призова световните лидери да застанат единни срещу инвазията на Русия и каза, че Москва трябва да бъде отблъсната, за да може светът да се обърне към решаването на належащите глобални предизвикателства, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Зеленски предизвика аплодисменти при първото си лично появяване на годишното Общо събрание на ООН, откакто Русия нахлу в страната му в края на февруари 2022 г.

„Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е държава. Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома и окупаторът трябва да се върне в собствената си земя“.

„Трябва да сме обединени, за да го направим – и ще го направим“, подчерта украинският президент.

Той също така обвини Русия, че манипулира световните пазари на храни, за да търси международно признаване на собствеността върху земята, която е завзела от Киев. Освен това той обвини Москва, че е извършила „геноцид“ чрез отвличане на украински деца.

„Тези деца в Русия са научени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати. И това очевидно е геноцид, когато омразата е оръжие срещу една държава“, каза Зеленски.

През миналата година Зеленски представи план от 10 точки, който включваше възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на Украйна.

Той каза, че сега работи за мирна среща на върха въз основа на това:

„Утре ще представя подробностите на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН“.

В знак на уважение към т.нар. Глобален Юг, чиято подкрепа търси в противопоставянето си с Русия, Зеленски говори за влошаващата се климатична криза и природните бедствия, като спомена скорошното земетресение в Мароко и наводненията в Либия.

„Трябва да спрем това. Трябва да действаме обединени, за да победим агресора и да насочим всичките си възможности и енергия за справяне с тези предизвикателства“, каза той пред Общото събрание на ООН.

Зеленски също така подчерта, че „терористите нямат право да държат ядрени оръжия“, намеквайки за Русия и нейното ядрено оръжие.

Той отбеляза, че докато Украйна реши да се откаже от изграждането на ядрен арсенал, Русия, от друга страна, запази своя. Държавният глава обаче добави, че въпросът не е само за ядрените оръжия.

„Докато ядрените оръжия остават на място, масовото унищожение набира скорост. Агресорът използва като оръжие много други неща, които се използват срещу целия свят, а не само срещу Киев, като например храните“, каза Зеленски.

Преди речта си пред Общото събрание на ООН Зеленски призова за изключване на Русия от Съвета за сигурност, предаде германското издание Tagesschau, цитирано от „Фокус“.

Зеленски разкритикува Организацията на обединените нации, че е позволила на Русия да остане въпреки агресивната война срещу страната му. Според информационната агенция Associated Press Зеленски е заявил преди началото на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че в международната общност „все още има място за руските терористи“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *