• чт. сеп. 21st, 2023

Земеделска техника обсажда София, бунтът на жълтите павета вероятно ще е в сряда

Bychaspic

сеп. 18, 2023

Машини на протестиращите земеделски производители са тръгнали към София, част от тях вече са на Владая, други се приближават към северните райони на столицата, каза за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Производителите ще се събират утре на митинг в 10:00 часа на „Ботевградско шосе“, където ще бъде паркирана всякаква агротехника.

Очаква се решението на Столична община за придвижване към Народното събрание. Това ще стане след протеста на синдикатите, които са насрочени за целия ден.

От Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест уточниха, че тракторите и другата техника ще пристигат цяла нощ от цялата страна и в 10:00 ч. сутринта ще са вече на бул. „Ботевградско шосе“, очаква се да пристигнат 600 трактора. 

Протестиращите земеделски производители дават срок до 15:00 часа утре, за да бъдат изпълнени исканията им. В противен случай ще блокират центъра на София с тежка техника във вечерните часове.

Утре ще има протест на синдикатите пред Министерския съвет, затова няма да влезем в София, посочиха още от Инициативния комитет.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 възлови пътни точки и гранични пунктове.

На въпрос на БТА Проданов каза, че най-вероятно протестът на земеделските производители пред Народното събрание ще бъде в сряда.

Основните искания на протестиращите са да бъде спрян вносът не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед. Искат също до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените разходи заради войната в Украйна и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно.

Производителите споделят, че отдавна продават на себестойност.

„Аз съм картофопроизводител. Тревогата е отношението на управляващите към сектор „Земеделие“. „Говорим за всичко – за месо, за мляко. Сухото мляко какво прави? Убива всичко,“ разказа протестиращ пред БНР.

„Не може да наречеш стотици хиляди хора, които са ангажирани в целия сектор, да ги наречеш терористи, че той не може да преговаря“, възнегодува протестиращ в Добричко.

„Преговори ще има тогава, когато правителството е готово да изпълни исканията на всички организации, които сме се събрали и сме се обединили в точките, които сме им предали,“ обяви протестиращ на Петолъчката в Сливенско.

„Големите фирми, те искат зърното, вносът да е от Украйна, защото го изкупуват на по-ниски цени. Над лев трябва да е, а те го изкупуват на 70 стотинки. И този слаб добив, който е тази година заради сушата. В Пазарджик жънем от 50 до 100 килограма най-много и протестът е точно заради това, дето разрешиха вноса,“ обясни протестиращ в Пазарджишко.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *