• сб. апр. 20th, 2024

Зоран Заев: Срещата ЕС-Западни Балкани не е решаващо, а политическо събитие

Bychaspic

окт. 3, 2021

Попитан за очакванията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква да се говори за Западните Балкани като цяло и добави, че това не е решаваща, а политическа среща на върха, посветена на страните от Западните Балкани. Той каза, че ще присъстват голям брой президенти, премиери от всички държави -членки на ЕС, цитира думите му, казани по време на мероприятие за залесяване край Тетово, скопското електронно издание Press 24.

„Словения е наш голям приятел, винаги е била такъв. Премиерът Янша се ангажира да върне положителния сигнал за разширяване на Западните Балкани. Вярвам, че с подходяща формулировка на изречения, с конкретни жестове, със сериозни решения, това послание за разширяване на ЕС към Западните Балкани ще бъде изпратено и то ще бъде недвусмислено, ще бъде чисто и ясно. Защото това е взаимно необходим процес. Да, имаме нужда от това, защото всички държави от Западните Балкани виждат нашето бъдеще в ЕС, но ЕС също знае, че се нуждае от Западните Балкани. Ние сме част от Европа, не сме само част от европейския континент, но сме част от Европа като политическа система, като организация и т.н. и нашето място е точно там,“ каза Заев.

Както той каза, всеки ден има потвърждение на това „дали е бежанска криза и действаме заедно, дали става въпрос за енергийни проекти, икономически потоци“ …

„Посланията трябва да са чисти и вярвам, че това ще се случи в сряда, 6 октомври. Това ще бъде допълнителна мотивация между България и Северна Македония наистина да завършат тази работа до края на годината, да затворят отворените теми и да отворят нова глава за сътрудничество, а това за нас означава европеизация по отношение на преодоляването на (преговорните) глави, които аз вярвам, че през 2022 г. ще бъдат отворени“, каза Заев.

Попитан за изявлението на българския премиер Стефан Янев, Заев каза, че това се решава двустранно и добави, че се говори двустранно, за да се намери решение.

„Имаме положителни развития, двустранни в разговорите и това е причината да вярвам, че ще преминем към решения и вярвам, че всички сме уморени, каза Заев. Той допълни, че по време на кризата, в сравнение с миналата година, търговията между РСМ и България се е увеличила с 20%.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *