• чт. окт. 28th, 2021

Иван Костов: От „Продължаваме промяната“ си служат с неистини

Bychaspic

окт. 14, 2021

„Според икономическите теории за ценова криза не може да се говори, докато няма двуцифрена инфлация. Ако погледнете медиите на Запад – там статистиката отчита по-висока инфлация, отколкото в България. Статистиката ни отчете през август 3,7 процента ръст на цените. Ако погледнем цените в България на фона на тези в Европейския съюз, ще видите, че цените на горивата у нас са най-ниските, цените на електроенергията – също, а газът е с 20 на сто по-евтин най-вече заради връзката с азерския газ. Трябва да проявим разбиране към тревогите на българските производители на стоки и услуги, но те не са в по-лошо конкурентно положение отколкото колегите им в ЕС. При другите тези цени поскъпват дори още повече“.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

„Още по-малко може да се говори за икономическа криза. Тук има много груба пропаганда, която е скъсала с всякаква икономическа наука. Икономическа рецесия има когато в продължение на 2 тримесечия има спад на брутния вътрешен продукт – каза още той. – А българският БВП нараства и в този смисъл тенденцията е България да излезе от депресивната фаза и да влезе в растеж – очаква се тнакъв с над 4% на БВП“.

„През 1997-1998 г. съм мечтал за месечна инфлация от 3,7%, защото тогава наистина беше двуцифрена. Нека не се говорят неща, които нямат обективна основа“, сподели Костов.

„Кризата е съвсем другаде – в политическата система – категоричен бе той. – Тежката застойна криза се превръща в институционална. Това води дотам институциите в България да действат все по-неадекватно, все по-лошо. Институции като прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията, Българската банка за развитие нанасят вреди. Кризата е и в елиминирания обществен дебат. Не се търсят пресечни точки 112-о място по отношение на свободата на словото говори за много тежко положение в това отношение. Малко са отстровчетата, където има възможност да се води дебат. Това са кризите, които силно влошават ситуацията в страната. Тази криза е свързана непосредствено и със съдебната система, с върховенството на закона, без което институциите вехнат“.

„Бих откроил „Демократична България“, чиято теза през цялото време беше, че трябва да има правителство и бе готова да помогне, да участва, дори да няма свои представители във властта. Не мисля, че вината трябва да се раздели да нямаме правителство по равно между всички политице“, заяви той. И предупреди да не се доверяваме на социологическите изследвания, които не били доказали, че са много точни. „Много ще бъде важно съчетанието, които ще направи избирателят между партия и президент, защото ако избере президент, който е против разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще бъде много трудно да се състави правителство. И обратното. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство в парламента, те ще имат около 90 места. Останалите ще имат много повече, но БСП като мандатоносител може да сполучи да направи кабинет само ако го направи без гласовете на „Демократична България“, която вече е заявила, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Много зависи президентът на кого ще даде мандата, за да бъде успешен. От „Продължаваме промяната“ трябва да забележат, че силно са загубили доверието на останалите политически сили – ИТН и БСП. Те си служат с неистини – примерно, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин когато е бил подписал декларацията си. Неистина е, че като финансов министър Асен Василев говореше, че АПИ е извършвала колосални нарушения. Оказва се сега, че финансовият конт“, добави Костов.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.