• сб. апр. 13th, 2024

Иван Ченчев: В момента БСП има най-разумния глас в политическото пространство

Bychaspic

апр. 10, 2021

„БСП имаше ясна програма, която не беше направена набързо, както направиха други партии. Не случайно носеше името “С грижа за хората“.

БСП беше най-подготвената партия за реализиране на управление. Тя беше последователна, налагаше като политики в отделните сектори идеите си в Народното събрание в последните 4 години. Много разумни неща бяха отхвърлени от управляващото мнозинство само заради принципа на силата.“ Това заяви народният представител от БСП Иван Ченчев в ефира на Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на партията.

В предаването “Седмицата на Дарик“ той бе категоричен, че една от тезите на левицата се е доказала във времето като правилна: „Никога с ГЕРБ никой не бива да играе, защото всеки, който играе с тях, сега го усетиха ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ, попада в мъртвата им хватка, както всички партии, които са били патерица на управлението на Борисов на трите му кабинета.“

Според Иван Ченчев протестният вот е разпръснат на 4 места – Мая Манолова, Слави Трифонов, “Демократична България“ и БСП като алтернатива на това статукво. „Ние бяхме единствената партия, която се показа пред хората и каза: “В първите 100 дни правим това и това“.

Социалистът развенча мантрата, че едно от предложенията на БСП бе да вдигне данъците: „790 хил. български семейства щяха да плащат по-нисък данък, 3,5 млн. българи щяха да плащат същия данък и около 120-150 хил. щяха да бъдат солидарни с обществото и по определена скала да плащат повече“.

По думите на Ченчев причина за резултата на левицата на изминалите избори, е че по-възрастната част от населението бе изплашена от “чувалите“, които се показваха по телевизията всяка вечер: „Това беше дирижирано управление на тази криза, за да се стигне до там.“ Той описа картинката, която се получаваше в малките населени места: „Хора измираха по домовете си, защото нямат достъп до здравеопазване или болницата беше препълнена. Това ги изплаши и ние масово не получихме гласовете от нашите хора.“

„Г-н Радев е последователен в своята политика през цялото това време, както и ние. БСП не се бърка в нито едно негово решение. Президентът се бори за втори мандат, ние го подкрепяме, но сега идва времето, в което ще стартираме процедура по номинация“, така Ченчев направи коментар по тезите на левицата относно президента.

Личното мнение на Иван Ченчев е, че в момента БСП има най-разумния глас в политическото пространство. „Едни нямат глас, други говорят разнопосочно, трети вече се скараха, а четвърти изобщо не искат властта.“

Той коментира срещите, които Корнелия Нинова провежда с областните и общинските председатели на партията: „Най-важното нещо е да се чуе партията и в момента лидерът прави това. Това е подготовка за анализа на това, което се е случило.“ Иван Ченчев добави и че на предстоящото първо заседание на парламента трябва да се излъчи ръководство на парламентарната група и предложение за зам.-председател на Народното събрание от страна на левицата.

Социалистът припомни, че от 4 години левицата говори и за паралелна държава, която в крайна сметка се доказа. „Казвахме и че хората не искат Борисов, както и стана, говорихме за катастрофата в здравеопазването и тя се доказа.“

Оттук нататък Ченчев заяви, че трябва да се преговаря с тези, които не искат повече този модел на управление. „Моделът е тръгнал да пада, но не е разграден, защото Борисов държи втория и трети ешелон на властта и продължава да се окопава там. Неговото правителство е взело решение за 6 концесии за 35 години напред, когато е наясно, че си отива“, завърши Иван Ченчев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *