• пт. мар. 29th, 2024

Изпълнителният съвет на МВФ ще разпита Кристалина Георгиева за доклада „Да правиш бизнес“

Bychaspic

окт. 3, 2021

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще разпита поотделно управляващия директор Кристалина Георгиева и разследващите, изготвили доклада, според който тя е оказвала натиск върху екипа, изготвящ класацията „Да правиш бизнес“ („Doing Business“), да бъдат изменени данните в полза на Китай. Това съобщават източници, запознати с планираните срещи, информира Ройтерс.

Съветът ще разпита утре адвокатите от кантора УилмърХейл (WilmerHale) за разследването им по класацията, изготвяна от Световната банка, посочиха трима източници. Според разследването като главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г. Георгиева е оказала неправомерен натиск върху служителите да изменят данните в класацията в полза на Китай. Георгиева, която категорично отхвърля обвиненията, ще се яви лично пред съвета във вторник (5 октомври).

Същия ден тя трябва да произнесе онлайн реч за годишните срещи на МВФ и Световната банка, планирани за 11-17 октомври, според двама източници. Тези срещи могат да се окажат решаващи за подкрепата на акционерите на МВФ за Георгиева. Засега правителствата на най-влиятелните страни в МВФ, включително на най-големия акционер САЩ, се въздържат от публични коментари, предпочитайки вместо това да оставят процедурата за проверка на случая да протече докрай.

Говорител на МВФ отказа да потвърди дали има планове за такива срещи, а говорители на УилмърХейл в Бостън и Вашингтон не отговориха на запитванията за коментар. Говорител на Георгиева също отказа да потвърди срещите, но заяви в изявление по имейл, че „тези фалшиви обвинения няма да спрат Георгиева, която остава отдадена на изпълнението на крайно важната си мисия в МВФ“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *