• пн. окт. 2nd, 2023

Икономическата свобода в България се върна с десетилетие назад и се нареди след Руанда

Bychaspic

сеп. 19, 2023

България отбелязва пореден спад в глобалното подреждане по икономическа свобода. Страната се нарежда на 43-о място от 165 държави и територии, включени в изследването „Икономическа свобода по света 2023“, публикувано от Института за пазарна икономика (ИПИ) съвместно с канадския институт „Фрейзър“.

Тазгодишното издание е базирано на най-актуалните данни от 2021 г.

За първи път в историята на индекса Хонконг отстъпва първата позиция, заради опитите на Китайската комунистическа партия да контролира частния сектор, като ограничава на практика всички свободи – икономическа, гражданска и политическа. Първенец в тазгодишното издание на Индекса е Сингапур, а втората позиция остава за Хонконг. Очакванията са дългогодишният лидер да пада още в следващите години.

В Топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. На дъното остава Венецуела.

Къде е България 

България събира 7.46 точки от максималните 10, което е спад с 0.23 точки спрямо предходното ревизирано издание. В класирането България дели една позиция с Бахрейн и е между Южна Корея и Ямайка.

В миналогодишното издание България се класира по-напред в подреждането основно заради по-разхлабените ограничителни мерки по време на COVID пандемията, но и тогава резултатът на България бе по-нисък в сравнение с предходното издание – 36-о място.

С тазгодишния спад нивото на икономическата свобода в България се връща с десетилетие назад.

Новият доклад сочи, че силните аспекти на икономиката на страната остават високо оценени, а най-слабите не се подобряват.

България има някои котви, които устойчиво осигуряват стабилност през годините и реално отреждат добро място в класацията. Такива са ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниските мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки).

Най-слабата за България категория е „Правна система и право на собственост“, където липсва чувствително подобрение. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите страни членки на ЕС оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова – 5.81 точки.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *