• чт. апр. 18th, 2024

Илияна Йотова: Имунната система на българския народ е паметта за историята

Bychaspic

окт. 2, 2021

Имунната система на всеки един народ е паметта за историята. Затова трябва да сме нащрек при всеки опит за присвояване или пренаписване на историята. Когато помним миналото, ще имаме бъдеще. Тази памет оставяме на децата си, възпитаваме ги в уважение и любов към род и Родина.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в село Попово, община Болярово, паметник на Индже войвода, посветен на 200-годишнината от смъртта му.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изработката на барелефа е на скулптора Христо Дюлгеров от Тополовград. Вицепрезидентът благодари на инициативния комитет за създаването на паметника, на всички родолюбци, които „камъче по камъче възстановяват живота на легендарния герой“.

„Вечно ще помним героя, чийто романтичен образ извая блестящият български писател Йордан Йовков. Ще помним героя, превърнал се в символ на закрилник на народа, Индже войвода, който се застъпва за всеки сиромах, за когото дори листата плачат и го викат, както се пее във фолклорните песни. Ще помним този, който се отказа от власт и имане в името на своя народ“, подчерта Илияна Йотова в приветствието си към жителите и гостите на село Попово.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *