• пн. окт. 18th, 2021

Илияна Йотова: Няма искри между нас с президента Радев и „Позитано“ 20

Bychaspic

окт. 14, 2021

Няма искри между нас с президента Радев и „Позитано“ 20, бе категорична вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя бе гост в предаването на БНТ „Още от деня“.

Според нея е нормално понякога да прехвърчат искри, но с диалог всичко се урегулира. „За секунда не съм усетила раздвоение между лявомислещите хора и нас“, каза тя, отговаряйки на въпроса смята ли, че кандидат-президентската двойка Радев – Йотова ще получи подкрепа от всички от левицата.

Илияна Йотова каза, че не пренебрегва никой от опонентите им. „Ще чуем и нашите опоненти. Надявам се разговорът да е затова, което е в домовете на хората“, посочи тя.

„Слушахме в изминалите дни, че някои наши политически опоненти в тази кампания, твърдят, че позицията на президента, изразена съвсем наскоро в словенската столица едва ли не е лозунг, длъжна съм да им кажа и през това студио, че когато защитаваш българския интерес, това не е лозунг. Това е израз на суверинет, на български интерес и крайно време е да прекратим така наречената „Йес политика“ и да отстояваме своята политика. Затова президентът беше толкова твърд в своето изявление и в срещите, които имаше с г-жа Меркел, председателя на ЕК. Нямаме правото да отстъпваме, защото и в момента граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание са подложени на дискриминация“, каза още Илияна Йотова.

Няма как да останем безучастни и безмълвни пред провокациите на Република Северна Македония – те са едно от най-сериозните доказателства пред нашите европейски партньори, каза вицепрезидентът и кандидат за нов мандат. Илияна Йотова коментира въпроса с унищожените български военни гробища в Република Северна Македония. „За съжаление това не е за първи път. Нека да припомня, че това е една много дълга сага. Още през 2010 г. не само тук в България, а в Европейския парламент българската делегация много остро постави този въпрос. Даже имаше мисия в Република Северна Македония. За тези толкова години съдбата на войнишките праметници в републиката съвсем не се е променила. Ако не ме лъже паметта, беше направено нещо за паметника на полк. Каварналиев, но толкова. Само преди няколко седмици видяхме какво се случи с една надгробна плоча“, каза Илияна Йотова, визирайки подменения наскоро паметник на Велко Сковичирчето.

По думите й при реставрации на различни църкви в Северна Македония се изтриват старобългарски надписи. „Няма как да останем безучастни и безмълвни пред такива провокации. Това е едно от най-сериозните доказателства пред нашите европейски партньори, които може би не знаят и няма как да знаят трудната и дълга балканска история. Определено трябва да се спазват самите критерии, които сме наложили в ЕС, преди всичко правата на човека, добросъседските отношения, историята“, каза още Илияна Йотова.

Тя коментира темата за Плана за възстановяване.
„С днешна дата имаме голяма новина и това е, че нашият План за възстановяване. Тези 12 млрд., които имаме, имат шанс съвсем скоро да заработят и у нас. Това е огромна глътка свеж въздух за нашата икономика, за нашия бизнес“, посочи още Илияна Йотова.

Част от пороците на десетилетието „Борисов“, изтъкна тя, е да се сключват сделки срещу хората на България.

Не смятам, че в конфликтни ситуации президентът трябва да мълчи, каза още Йотова. Тя отговори така на въпрос за подкрепата, която тя и Румен Радев дадоха на протестиращите м.г.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.