• нд. юли 14th, 2024

Имотната индустрия отдава приоритет на декарбонизацията през 2022 г.

Bychaspic

ян. 27, 2022
Имотната индустрия отдава приоритет на декарбонизацията през 2022 г.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Все повече възможности за инвестиции с добавена стойност ще се появят през 2022 г., тъй като декарбонизирането на сградите и ESG изискванията създават възможности за преустройство в Европа, счита консултантската компания Savills.

Според компанията рискът от блокирани активи расте, защото наемателите искат сгради с високи екологични стандарти и това ще бъде добра възможност за инвеститорите, които са подготвени да предприемат обновяване или преустройство.

В доклада си „Европейски теми 2022“ Savills отбелязва, че регулациите и градоустройствените политики ще предизвикат пренасочване на вниманието от изграждането на нови офиси към реновиране, за да се избегнат въглеродните емисии, свързани със строителството.

В същото време имотната индустрия ще търси начини за измерване на въглеродния отпечатък на активите, за да определи слабо представящите се сгради и да подобри енергийното представяне, тъй като постигането на нетна нула се превръща в „приоритет“.

Според Savills тези тенденции ще донесат възможности за добавяне на стойност с добър потенциал за повишаване на наемите.

Още по темата

Към края на 2021 г. доходността от второкласни активи вече започна на намалява във Великобритания и Нидерландия, където се въвеждат екологични регулации. В края на годината разликата в доходността между първокласни и второкласни офис активи достигна 77 базисни пункта. В исторически план интересът на инвеститорите, стремящи се към добавена стойност, расте, когато разликата в доходността е над 90 базисни пункта.

Savills очаква разширяване на различията в Европа, където една от областите с добри възможности ще бъде необходимостта от подобряване на представянето на оперативни недвижими имоти.

Обекти за природни науки в научно-развойни хъбове, студентски жилища в големи университетски градове със слабо предлагане и професионално управлявани студентски жилища, старчески домове и болници, центрове за данни, първокласни ритейл паркове и места за настаняване в установени туристически дестинации също са сред водещите инвестиции с добавена стойност, установени от Savills.

Строителството на многофамилни жилища в партньорство с местни строителни компании във вторични градове в страни със силни регионални градски центрове също ще бъде сред областите на интерес за опортюнистичните инвеститори, смята Savills. Същото важи и за строителството на логистични имоти в страни с по-ниско, но бързо проникване на електронната търговия, корпоративните складове, добре свързаните търговски центрове с нужда от активно управление на активите и екологичните места за настаняване с внимание върху благосъстоянието.

Консултантската компания очаква, че ръстът на омикрон ще има скромно въздействие върху пазара на офис площите под наем през тази година, тъй като сега компаниите са по-добре подготвени за COVID-19.

Офисите на първокласни локации с добри транспортни връзки ще са най-търсени от наемателите.

„За по-стари офис сгради в крайни локации очакваме собствениците да инвестират повече в преустройства, за да избегнат остаряването им, въпреки че може да се очаква ръст на свободните площи при второкласните офиси през 2022 г., тъй като наемите при първокласните и второкласните офиси започват да се раздалечават“, коментира Крис Гилъм, ръководител на офис площите в Savills.

„Гъвкавостта ще придобие съществено значение за завръщането на наемателите към работни стратегии, основани около сътрудничеството, креативността и ангажимента. Много компании отново няма да могат да планират за по-дълги наемни периоди и очакваме повече големи корпорации да засилят експозицията си към пазара на гъвкави офис площи. Гъвкавите офис пространства съставляваха рекордните 9% от търсенето на офиси в Европа през 2019 г. и очакваме възстановяване към това ниво през 2022 г.“, отбелязва Гилъм.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *