• ср. май 29th, 2024

Имотна криза ли? Ръстът на цените на жилищата в Дубай достигна 10-годишен връх

Bychaspic

сеп. 12, 2023

Цените на апартаментите са се повишили с 20% в годината до август, а тези на вилите са нараснали със 17,3 на сто

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Цените на апартаментите в Дубай са отбелязали най-силния си ръст от почти десет години насам през август, удължавайки възходящата си поредица, която превърна града държава в един от най-нажежените жилищни пазари в света, пише Bloomberg.

Жилищният бум в града, който до момента до голяма степен беше движен от по-големите еднофамилни жилища, сега тласка нагоре цените на апартаментите, които съставляват около 85% от предлагането на жилища в бизнес и туристическия център в Близкия изток.

Цените на апартаментите са нараснали средно с 20% за годината до август, най-доброто представяне от ноември 2014 г. насам, сочат данни на консултантската компания CBRE. Ръстовете в този сегмент са по-големи в сравнение с повишаването на цените със 17,3% на еднофамилните жилища, допълва компанията.

Ръстът на имотния пазар в Дубай следва седемгодишен спад, стимулиран от притока на нови жители – от криптомилионери и банкери, които се установяват от Азия, до богати руснаци, търсещи убежище за активите си. Правителството задейства и някои реформи, като смекчи законите за издаване на визи и въведе визи за хора, търсещи работа, и служители на свободна практика.

Макар че цените на еднофамилните жилища нараснаха спрямо пандемичното дъно, възстановяването при апартаментите до момента е по-бавно. Средните цени на апартаментите все още са с 9,6% под върховите им равнища през 2014 г., а тези на по-големите къщи са нараснали с 8,7 на сто, сочат данните на CBRE.

Компанията за имотни оценки и анализи ValuStrat, която съобщава, че данните ѝ се основават на фиксирана кошница от представителни за пазара имоти, отбелязва, че цените на апартаментите са се повишили средно с 10 на сто в годината до август. Най-големите годишни покачвания са отчетени на изкуствения остров Палм Джумейра, където цените са се вдигнали с една пета.

„В момент, когато достъпността става ограничена, търсенето на апартаменти расте, защото те обичайно са по-евтини“, казва Таймур Хан, ръководител на анализите в CBRE. „Освен това доходността от наеми в Дубай е значително по-висока, отколкото инвеститорите могат да получат в Лондон, Ню Йорк или Хонконг“, допълва той.

Доходността от апартаменти в Дубай, където валутата е обвързана с американския долар, а доходите от наеми не се облагат с данъци, е достигнала 7,34%, сочат данните на CBRE. За сравнение, средната доходност в Лондон е 4,18%, а от първокласни имоти в центъра на британската столица, където голямото мнозинство от жителите живеят в апартаменти, е още по-ниска – 3,6%.

Средният годишен наем на апартаменти в Дубай е 106 674 дирхама (29 хил. щатски долара) и 322 573 дирхама за вили, сочат данните на CBRE.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *