• вт. юни 25th, 2024

Имотните данъци в САЩ растат почти двойно по-бързо през 2022 г.

Bychaspic

апр. 6, 2023

Все още съществуват обаче големи различия в нивата на данъците в различните части на страната

Имотните данъци в САЩ са се увеличили два пъти по-бързо миналата година в сравнение с 2021 г., като ръстът в много области в южната и западната част е бил по-силен от средния за страната, съобщава Bloomberg.

Дори след увеличенията данъците за еднофамилно жилище остават много по-ниски т. нар. Южен пояс, отколкото на североизток, показва доклад, представен от компанията за имотни данни Attom в четвъртък.

Средно хората във Флорида са платили по-малко от 4100 долара годишни имотни данъци през 2022 г. – което е под половината от сметката за средностатистически жител на Ню Джърси. В окръзите Есекс и Берген в този щат данъците за собственик на жилище са надминали 13 хил. долара – над 1000 долара месечно.

„Имотните данъци продължиха безкрайния си ръст миналата година, като остават широките различия от един окръг на страната до друг, свързани с различаващите се разходи, услуги и данъчни бази“, казва главният изпълнителен директор на Attom Роб Барбър в доклада.

Макар че разходите в южните щати традиционно са по-ниски, имотните данъци се вдигат и там през последните години. Много хора се насочиха натам – тенденция, ускорена от пандемията – създавайки повече нужда за подобряване на инфраструктурата и услугите.

Имотните данъци обаче остават сравнително ниски, дори в някои от най-скъпите части на региона. В Палм Бийч, щата Флорида, например данъците са скочили с почти 2000 долара за три години и миналата година са били средно 7525 долара за еднофамилно жилище, посочва Attom.

На национално ниво средният данък за еднофамилно жилище се е увеличил с 3% през 2022 г. – до 3901 долара, след ръст от 1,8% през предишната година.

Ефективната данъчна ставка е средният годишен данък върху имуществото, изразен като процент от средната прогнозна пазарна стойност на жилищата във всяка географска област.

Сред метрополисите с население от най-малко 200 хил. души през 2022 г. 19 от 20-те града с най-високи ефективни данъчни ставки са били в Североизтока и Средния Запад.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *