• ср. май 29th, 2024

Инвестициите в европейски хотели остават устойчиви заради интереса от Близкия изток

Bychaspic

май 12, 2023

Инвестициите на близкоизточни компании в хотели на Стария континент са нараснали с 500% през първото тримесечие

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Инвестициите в хотели в Европа продължават да устояват на по-широкия икономически натиск, отчасти благодарение на притока на капитали от Близкия изток, пише Bloomberg.

Въпреки високите разходи за финансиране и по-широкия инфлационен натиск стойността на сделките в европейски хотели е нараснала с 18% през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочи доклад на консултантската компания Cushman and Wakefield. Общата стойност на сделките е достигнала 4,1 млрд. евро през първото тримесечие и 18,6 млрд. евро в 12-те месеца до края на март.

Тя е била подкрепена от инвестиции от Близкия изток, които са нараснали с 500% през първото тримесечие благодарение на големи сделки като покупката на хотел Westin Paris-Vendome от Dubai Holding през февруари. Фонд от Абу Даби е купил хотел EDITION в Рейкявик в началото на януари.

Докладът сочи още, че инвестициите в курортни комплекси се представят добре, като са нараснали с почти 50% до 3,7 млрд. евро. Това подчертава устойчивостта на развлекателната индустрия въпреки тежките макроикономически условия, тъй като по-гъвкавите работни практики подкрепят търсенето на пътувания.

Хотелите са привлекателни в настоящата среда и защото използването на споразумения за управление вместо традиционни наемни договори помага за предпазване от инфлация. Причината е, че собственици на хотели и хотелски оператори могат да споделят приходи, генерирани от всеки актив, вместо да разчитат на фиксиран дългосрочен наем.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *