• пн. окт. 2nd, 2023

Инфлацията в България остава твърде висока за еврозоната

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Инфлацията в България продължава да бъде сред най-високите в Европейския съюз, показват последните данни от Европейската статистическа служба. Според тях средното поскъпване при цените на дребно е 7.5% (бел. р. – измерена по европейския индекс ХИПЦ). Така тя остава твърде висока за влизането на България в еврозоната.

Според критериите на Европейската комисия и Европейската централна банка за присъединяване към валутния съюз инфлацията на страната кандидат не бива да надвишава с повече от 1.5 пункта инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели.

В случая това са Белгия, Испания и Кипър, чиято инфлация е измерена в границите на 2.4 – 3.1%. Според простите сметки това показва, че допустимата за еврозоната инфлация в България би трябвало да бъде около 4.5%.

Възможно е Европейската комисия и Съветът на Европейския съюз да направят определени отстъпки за присъединяването към еврозоната, както бе в случая на Хърватия например. Балканската страна обаче влезе в еврозоната в период на необичайно висока инфлация на целия континент, което бе и поводът за изключението. Също така то не бе и в особено големи размери – около половин пункт.

Още през февруари, когато хърватското правителство поиска извънреден конвергентен доклад, инфлацията в страната бе 6.3%, докато средно тази на 3-те страни с най-добри показатели – Франция, Малта и Португалия – бе около 4.3%.

Българските правителство и централна банка имат около пет месеца, за да приближат инфлацията в страната до европейските нива. През февруари – март би трябвало да започнат процедурите по изготвянето на конвергентен доклад за България за евентуалното ѝ приемане на еврото от 1 януари 2025 г.

Според анализ на Института за пазарна икономика горивата и храните са основните ѝ двигатели, заедно с кредитирането, тъй като банките в България са пълни с пари и поддържат лихвите по заемите ниски, а оттам стимулират и потреблението на домакинствата.

Иначе сравнена с Европа, инфлацията в България миналата година бе в топ 5 на най-високите. През юни тази година тя успя да излезе от топ 10, но благодарение на по-значителното забавяне на процеса в други страни България отново влезе в челната десетка.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *