• ср. май 29th, 2024

Инфлацията повишава наемите на логистични и търговски площи у нас

Bychaspic

май 23, 2023

Незаетите логистични имоти в София се изчерпват и са само 1,5% от общото предлагане

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Пазарът на индустриални имоти у нас е отбелязал слаба наемна активност през първото тримесечие при ниски нива на незаети площи, продиктувани от нарастващите цени и ограниченото предлагане. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

По отношение на предлагането обемът на завършените проекти е достигнал тригодишен връх от 87 хил. кв. м, но малка част от новозавършените активи са предназначени за наем на свободния пазар. Запазва се тенденцията над три четвърти от новите логистични площи да са за собствено ползване. Бизнес активността е довела до изчерпване на незаетите площи и делът им е останал трайно нисък – 1,5% от общото предлагане.

„Промяната на основни икономически показатели в икономическа среда е фактор в развитието на пазара. Ръстът на наемните цени е причина наемателите да са по-предпазливи, а от друга страна промените в строителните разходи е причина инвеститорите да са внимателни в подготовката на плановете за развитие. Съвкупността от всички фактори се очаква да доведе до нова вълна на интерес към инвестиции в собствени площи”, обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални и логистични площи” в Cushman&Wakefield Forton.

Към първото тримесечие на 2023 г. проектите в процес на изграждане в района на София остават над 350 хил. кв. м. През периода са завършени три нови обекта с обща площ 47 хил. кв. м. При първокласните логистични площи е отчетено ново покачване на наемните нива, като те вече достигат 5 евро на кв. м за помещения с площ над 10 хил. кв. м. Наемите за по-малки квадратури са се повишили с 8% на тримесечна база до 5,40 евро на кв. м. Повишението се дължи главно на липсата на свободни площи за отдаване под наем и нарастващите разходи за строителство на нови проекти.

Ритейл парковете стават стандарт за търговците на дребно

Сегментът на търговските площи продължава да се движи със сходна динамика спрямо изминалата 2022 г. През първото тримесечие тенденцията за експанзия на ритейл парковете и дискаунт веригите се запазва, като в цялата страна през периода са завършени 9 000 кв. м нови обекти в ритейл паркове. Фактори като силния пазар на труда и стабилните нива на заетост подпомагат търсенето и продажбите на дребно и през 2023 г.

„Ритейл парковете се налагат като стандартна концепция за търговците на дребно и за тези, които се нуждаят от по-голяма площ, за да навлязат и в по-малките градове. И през тази година активно се разрастват дискаунт веригите и новите брандове в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи, както и спортните магазини и магазините за домашни любимци”, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

Работещите ритейл паркове в страната към началото на 2023 г. са с обща площ от над 360 хил. кв. м. В строеж са нови 240 хил. кв. м, които се очаква да бъдат завършени през следващите две години. Тази година не се планира откриване или разширяване на нови молове

И в този сегмент наемните нива отчитат ръст, като основно отразяват високото търсене и инфлационния натиск. През първото тримесечие на годината наемите на площи в софийските молове отбелязват увеличение от 3% и достигат 36 евро на кв. м за обект от 100 кв. м с добро местоположение. При ритейл парковете също се наблюдава лек ръст на наемните нива, като те варират около 9-12 евро на кв. м в зависимост от местоположението.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *