• ср. май 29th, 2024

Ирландската централна банка предупреди за рискове пред пазарите на бизнес имоти в света

Bychaspic

юни 7, 2023

Секторът е изправен пред циклични проблеми като растящите лихви и пред структурни предизвикателства заради работата от вкъщи

Председателят на Ирландската централна банка Гейбриъл Маклуф. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Ирландската централна банка Гейбриъл Маклуф. Снимка: Bloomberg LP

Пазарите на бизнес имоти са „особено уязвими“ към бързото затягане на паричната политика в света, предупреди Ирландската централна банка, цитирана от Bloomberg. 

Трайният ръст на инвестициите в бизнес имоти в света през последните години води до „притеснения за надценяване“ в сектора, съобщи банката в сряда в новия си преглед на финансовата стабилност. Сега секторът е изправен както пред циклични насрещни ветрове от растящите лихви, така и пред структурни предизвикателства заради работата от вкъщи след пандемията от COVID-19, допълва регулаторът. 

По-високите разходи за финансиране „вече имат непосредствени последици на пазара на бизнес имоти“ и също така изглежда, че „забавят“ жилищния пазар през последните месеци, заяви председателят на Ирландската централна банка Гейбриъл Маклуф. 

Тъй като цените все още са раздути в много страни, „има риск от рязка ценова корекция“ на пазарите на жилищни имоти, ако лихвите нараснат повече от очакванията към момента, съобщи банката. 

Предупреждението е поредният знак за повишено внимание към пазарите на недвижими имоти. Много имотни компании поеха огромен дълг, за да стимулират експанзията си, и са изправени пред по-високи разходи и по-затегнато финансиране в момент, когато се стремят към рефинансиране. В Европа Швеция е в епицентъра на кризата. 

Собственици на имоти са изправени пред голямо изплащане на дълг през идните години. Графика: Bloomberg LP Собственици на имоти са изправени пред голямо изплащане на дълг през идните години. Графика: Bloomberg LP

Пазарът на бизнес имоти показва признаци на потиснатост през последните месеци със значително намаляване на инвестиционните обеми в края на миналата година, тъй като по-високите лихви и инфлацията се прибавиха към колебанията на инвеститорите. 

Централната банка отбелязва, че отслабващите глобални перспективи, по-затегнатите условия за финансиране и международните развития като продължаващата дългова криза в имотния сектор на Китай може да предизвикат „допълнително намаляване на инвестиционната активност на международния имотен пазар“. 

Корекции на пазарите на бизнес имоти може също така да бъдат „задълбочени“ от принудителни продажби заради нарушаване на договори от собственици на имоти и искания за теглене на големи суми от фондове за инвестиции в недвижими имоти, пише банката. 

Irish Life Assurance блокира тегленето на пари от ирландския си имотен фонд на стойност 500 млн. евро за период от шест месеца през март и така се присъедини към други инвестиционни мениджъри със сходни ограничения за тегленето на пари. 

Миналата година Ирландската централна банка обяви лимит на задълженията от 60% за имотните фондове и издаде указания за намаляване на несъответствията по отношение на ликвидността. Правилата за задълженията се въвеждат постепенно за пет години до 2027 г., а фондовете бяха уведомени, че трябва да предприемат „съответни действия“ в рамките на 18 месеца, за да приложат указанията за ликвидността. 

Банката продължава да работи с други регулатори за затягане на международните правила върху небанковия сектор, след като лобира за това пред партньорите си преди време. 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *