• пт. апр. 19th, 2024

Испания отчита рекордно висок брой новозаразени с КОВИД-19

Bychaspic

дек. 31, 2021

Въпреки че около 80 процента от населението на Испания е ваксинирано, тя ще изпрати 2021 г. с едно от най-високите нива на заболели от коронавируса в Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Броят на новозаразените в рамките на 24 часа се повиши до 1086 на 100 000 души, съобщи късно вчера министерството на здравеопазването. В средата на октомври Испания все още съобщаваше за годишна седемдневна заболеваемост от около 18 на 100 000 души.
Междувременно властите твърдят, че ситуацията в болниците като цяло все още е под контрол благодарение високото ниво на ваксинация срещу коронавируса, тъй като ваксината в повечето случаи осигурява протичане на инфекцията без симптоми или в по-лека форма.

По последни данни 8,8 процента от всички болнични легла и 19 процента от леглата в отделенията за интензивни грижи в Испания са заети от пациенти, болни от КОВИД-19. Процентите на заетите легла се повишават, но доста бавно.
Заради бързо увеличаващият се брой на новите случаи тази седмица Испания скъси срока на карантината при заболяване без симптоми и дори при заболяване с леки симптоми – от 10 на 7 дни. Това се отнася и при съмнение за заболяване на неваксинирани хора.
Намаляването на карантината беше поискано от няколко регионални правителства и от бизнеса. Целта е да се предотвратят прекъсвания в работата на доставчиците на основни услуги като болниците и обществения транспорт, ако прекалено много служители бъдат поставени под карантина.

Носенето на маски на открито отново става задължително в цялата страна.
В девет от 17 региона остава в сила изискването за представяне на доказателство за ваксинационен статус, преболедуване на КОВИД-19 или скорошен отрицателен тест за избягване на ограничения върху придвижването или нощен полицейски час, докато в други региони, като например в Мадрид, почти няма ограничения.
В столицата около 7000 души възнамеряват да се съберат на площада „Пуерта дел сол“ тази вечер, за да посрещнат Новата година на най-традиционното масово парти в страната.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *