• чт. сеп. 21st, 2023

Историческа стачка в американската автомобилна индустрия

Bychaspic

сеп. 15, 2023

Историческа стачка в американската автомобилна индустрия след изтичането на досегашните колективни трудови договори. Около 13 000 работници спряха работа в три завода на най-големите компании в сектора. Основното искане е за 40% увеличение на заплатите в рамките на следващите четири години, предаде БНТ.

Аргументът е огромният ръст на доходите на корпоративните шефове. 10-дневният протест вещае поскъпване на колите и нарушени темпове на производство и предлагане от Голямата тройка в Детройт. Проблемът има и политическо измерение за президента Байдън, който догодина ще се бори за преизбиране.

Американските автогиганти могат да бъдат по-щедри след години на рекордни печалби, изтъкват работниците. За стачката гласуваха 97 процента от членовете на ресорния синдикат. Работа спряха завод на Дженерал Мотърс в Мисури, на Форд в Мичигън и на Стелантис, който притежава Крайслер, в Охайо. Оттам слизат някои от най-продаваните модели на трите компании. Синдикатът не изключи протестът да обхване и други заводи.

„Справедливо е 40, дори 46% увеличение. Изпълнителният директор си даде 22% годишно. За четири години, каквито са нашите договори, това прави 88 на сто. Нашият изпълнителен директор може да си позволи часовници по 50 хиляди долара, има имение в Мексико. Нашите хора трудно могат да си купят колите, които правим, камо ли да постигнат Американската мечта“, коментира синдикалният лидер Джеси Рамирес.

Недоволните искат признание за жертвите, направени в трудни времена за връщането към печалба. Настояват и за 4-дневна работна седмица, автоматично индексиране на заплатите съобразно инфлацията, стриктно определяне на времето, в което заетите се водят „временен персонал“ без синдикални придобивки. За първи път в 88-годишната си история синдикатът стачкува едновременно срещу трите компании.

„Моментът е решаващ за нашето поколение. Парите са тук. Каузата е справедлива. Светът гледа. Синдикатът е готов за действие“, каза Шон Фейн – синдикален лидер.

Синдикалните искания ще удвоят браншовите разходи за труд в Съединените щати, пресмята управата. Стачката съвпада с автосалона в Детройт.

„Как ще се произвеждат тези коли, каква стойност ще добавят исканията. Бъдещето е наистина скъпо за автопроизводителите в прехода към електричество и автономна технология, а сега възниква проблем и с цената на труда“, коментира анализаторът Джесика Колдуел.

Стачката ще струва на трите компании около един милиард загуби, а работниците няма да получат доходи от 900 милиона. Детройт държеше около 40% от американски пазар, но през последните 25 години загуби значителен дял заради японската конкуренция.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *