• нд. юли 21st, 2024

Италия и Нидерландия са страните с най-скъп наем на обработваема земя в ЕС

Bychaspic

апр. 1, 2022
Италия и Нидерландия са страните с най-скъп наем на обработваема земя в ЕС

Снимка: Laurel Chor/Bloomberg

Не всички земеделци в страните членки на ЕС са собственици на земята, която обработват. Много фермери наемат земята си като краткосрочно или дългосрочно бизнес решение.

Сред страните членки, за които са налични данни, наемането на един хектар обработваема земя и/или ливада е най-скъпо в Италия – средно 837 евро на хектар на година. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2020 г.

Италия е следвана плътно от Нидерландия, където рентата на обработваема земя излиза 819 евро на хектар на година, като данните за страната са от 2019 г., уточнява статистическата служба на ЕС

Сред областите в ЕС, за които са налични данни, най-високи са цените на рентите за този вид земеделска земя в италианската област Фриули-Венеция Джулия – средно 1714 евро на хектар, което е малко над два пъти повече от средното национално равнище.

През 2020 г. наемането на земеделска земя е било най-евтино в Словакия, където хектарът струва средно 57 евро за година, въпреки че най-евтините области в ЕС за наемане на земеделска земя са Централен и Горен Норланд в Швеция (по 34 евро на година).

Още по темата

В България рентата на земеделска земя достига средно 233 евро на хектар на година. Най-високи у нас са наемите на обработваема земя в Северен централен район (почти 300 евро на хектар на година), следван от Североизточна България с 275 евро, Северозападна България с 257 евро и Северна и Югоизточна България с 252 евро.

Най-евтино е наемането на земеделска земя в Югозападна България (147 евро на хектар на година), следвана от Югозападна и Южна централна България със 154 евро на хектар и Южен централен район със 159 евро на хектар. В Югоизточна България рентата на обработваема земя излиза средно 178 евро на хектар.

Във всички страни членки на ЕС, за които са налични данни, наемането на ливада е по-евтино от наема на обработваема земя.

Цената на земята у нас нараства над два пъти за десет години

Сред страните членки на ЕС най-висока средна покупна цена на един хектар обработваема земя е отчетена в Нидерландия – 69 632 евро по данни от 2019 г. Цената на обработваемата земя във всички области на страната са над средното национално равнище във всички останали страни членки на ЕС, за които са налични данни. Най-скъпата област в съюза за покупка на обработваема земя обаче са Канарските острови в Испания – средно 120 477 евро на хектар за 2020 г.

Обработваемата земя е най-евтина в Хърватия, където един хектар струва средно 3440 евро. На регионално ниво хектар обработваема земя има най-ниска цена в Горен Норланд в Швеция – средно 1822 евро.

Най-силен ръст на покупната цена на земята между 2011 и 2020 г. е отчетен в Румъния и Чехия (и в двете страни покачването е над пет пъти). Силен ръст е регистриран и в Естония и Литва (и в двете страни той е около три пъти и половина, въпреки че те остават с едно от най-ниските средни национални равнища на цените в ЕС). В България, Унгария и Полша цената на земята се е повишила над два пъти.

Тя е нараснала и в повечето останали страни членки на ЕС макар и с по-бавен темп. Голямото изключение е Гърция, където средната цена на обработваемата земя е намаляла с около 18% между 2011 и 2020 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *