• чт. ян. 20th, 2022

И Пловдив без официална заря, светлинно шоу в София

Bychaspic

дек. 30, 2021

За отбелязване на идващата 2022 г. Столична община организира светлинно шоу, което ще се проведе пред сградата на БНБ от 19 ч. на 31 декември, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа Facebook.

Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията за ограничаване на ползването на фойерверки на „Четири лапи“, която подкрепяме от самото й начало, посочва Фандъкова.

В момента се подготвя наредба за регламентиране на използването на фойерверки. Очаквам тя да бъде приета от общинския съвет в началото на следващата година, като до момента има одобрението на съветници от всички политически сили, казва столичният кмет.

С нашата инициатива призоваваме и гражданите да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в тези празнични дни. Знаем, че проблемът не е само в полунощ на 31-и, а в дните преди и след Новогодишната нощ. Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата и децата с увреждания, така и на животните, пише Фандъкова.

Не на последно място, това е един от факторите, които в пъти увеличават замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия – липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават с часове във въздуха, който дишаме, припомня тя.

Същевременно от „Четири лапи“ обявиха, че започват Новогодишна кампания „Красивото за нас е ужасяващо за тях“. С кампанията организацията апелира за отговорно честване на празниците и за Нова година без фойерверки.

Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората – зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите, обясняват от „Четири лапи“.

При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика поради риск от изгубване на домашните любимци.

Целта на кампанията е да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците. „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки докато ние празнуваме, посочва Деница Славова, ръководител отдел „Комуникации“ на „Четири лапи“.

И Пловдив без официална заря 

В Пловдив няма да има заря в новогодишната нощ, организирана от кметството, заяви градоначалникът Здравко Димитров.

„Издадох заповед, с която се отменя зарята в новогодишната нощ. Община Пловдив се присъединява към апела на фондация „Четири лапи“, с което призовавам и всички съграждани за по-отговорно и ограничено използване на пиротехника и фойерверки“, съобщи той в социалните мрежи.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.