• вт. юни 25th, 2024

Йордан Кръстев: България е подходящо място за релокация на украински фирми

Bychaspic

мар. 28, 2022
Йордан Кръстев: България е подходящо място за релокация на украински фирми

Снимка: Bloomberg

Войната принуждава украинския бизнес да търси варианти за прехвърляне на бизнес операциите си в други държави. Логично е най-много релокации на фирми да има в съседни страни като Полша и Унгария, но в България също регистрираме единични запитвания от украински фирми. Това съобщи Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите му запитванията са от украински компании в секторите IT и BPO (бел. ред. – business process outsourcing, износ на бизнес процеси).

„България е много подходяща локация за украински фирми, защото сме далеч от конфликта, а народите ни са близки в културно отношение. Това би било много полезно не само за българската икономика, но и в чисто човешки аспект – защото помагаме на хора, търсещи убежище в ситуация на война“, посочи Йордан Кръстев и уточни, че запитванията са от два типа компании. Едните са мултинационални, които имат офиси на различни места по света, включително в Украйна.

Той обясни, че те търсят вариант за преместване на служителите си в България.

Консултантът посочи, че вторият тип са украински фирми, при които релокацията е по-трудна, защото се сблъскват с административни трудности (регистрация на фирма, откриване на банкова сметка). „Стратегията на тези компании е първо да наемат гъвкави работни пространства в България“, обясни Йордан Кръстев и призова за облекчаване на административните процедури за украинци в България.

Неотдавна на конференцията „Перфектната буря: революция и иновации в управлението на хора и офис пространства“ в София стана ясно, че руски и беларуски компании също са започнали да търсят офиси в София в последните седмици. В новия епизод на предаването „ИмоТиТе“ за такива случаи потвърди Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. Става въпрос основно за глобални компании, които имат офиси в различни части на света, включително в Русия.

Йордан Кръстев заяви, че компанията му засега не работи по подобни запитвания, но релокацията е логичен вариант заради случващото се в Русия.

„Мултинационалните компании, които имат екипи в Русия, изпитват затруднения да извършват своите операции предвид санкциите на Запада“, разкри консултантът.

Кои компании изтеглят служителите си от Русия? Какви са тенденциите и възстановява ли се офис пазарът? Какви са предизвикателствата за прехвърляне на офис в друга страна? Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.
 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *