• пн. окт. 18th, 2021

Йотова: Изтриват българските надписи от стенописите в църквите в РСМ

Bychaspic

окт. 1, 2021

Има ли натиск върху България да даде „зелена светлина“ за членството на РС Македония? На този въпрос отговаря вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

„Най-големият натиск идва от страна на ЕК, която все пак в своя мандат трябва да запише някакъв успех, независимо по каква тема“, коментира тя.

„Какво означава разширяване на ЕС?

В момента много от държавите в Европа са изправени пред избори. Минаха изборите в Германия, предстоят избори във Франция. А темата Западни Балкани стана удобна тема за вътрешно политически борби, предизборни кампании и т.н. Но не е решен основният и важен въпрос.

Какво иска ЕС по темата разширяване?

Действително ли сме искрени, когато казваме, че политическият ЕС, защото ние вече сме едно политическо семейство след 1993 г., дали действително ние си го представяме като редовни държави членки, или тези преговори също ще бъдат в един период от време напред, без да се стига до конкретния резултат.

Т.е., когато ние казваме: искаме влияние на ЕС и затваряне на територията на ЕС със Западните Балкани, доколко са искрени европейските правителства – за една част от тях не съм особено убедена.

Още по темата

30 сеп 2021 22:37

94

30 сеп 2021 20:00

48

Според Илияна Йотова, българската позиция за част от тях е много удобна. На Съветите, в ЕП, те казват: „България е пречката“, обаче са някак си много доволни, че я има тази пречка.

Вицепрезидентът заяви, че има сигнали за хора, които са подложени на натиск в РСМ.

„Имаме сигнали, че се изтриват българските надписи от стенописите в църквите. Под формата на реставрация се заличават старите надписи и се пишат нови. Не е въпросът за натиск при едно преброяване. Говорим за една мащабна кампания“, категорична е Илияна Йотова.

Тя уточни, че тези сигнали трябва да бъдат потвърдени.

 „Те са сигнали до нас като български институции, но те трябва да бъдат потвърдени и трябва да видим за какво става дума. Аз ви гарантирам, че ако това е истина, реакцията на България ще бъде много остра. И какъвто и да било натиск от европейски институции няма да има никакъв ефект върху нас“, изрази категоричната си позиция Илияна Йотова.

Цялото интервю с вицепрезидента Илияна Йотова гледайте в предаването „Брюксел1“ на 2 октомври от 17.30 часа

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.