• пн. апр. 22nd, 2024

Кабинетът създаде смут, изхарчвайки набързо половин милиард лева

Bychaspic

апр. 4, 2024

В последната седмица от своя живот и само в рамките на три дни, в които имаше две заседания – едно извънредно и едно редовно – правителството на акад. Николай Денков одобри разходи за над половин милиард лева.

По-големите от тях са за заплати в държавната администрация, което бе заложено в Закона за държавния бюджет. Съществена част от харчовете са и за държавните железници под формата на заем за Националната компания „Железопътна инфраструктура“ за доизграждане на жп мрежа, както и средства за закупуване на влакове втора ръка от БДЖ. Има и разходи за общини, за здравеопазване, за електронното управление и други.

Груба сметка на всички отпуснати средства в рамките на двете заседания тази седмица показва, че са раздадени около 570 млн. лв., като не се знае дали няма нещо, преразпределено „на подпис“, както се случи с изненадващите компенсации за транспортния бранш в края на февруари.

Припомняме, че отпускане на средства в подобен мащаб през години бе практика и на ГЕРБ.

Гарантиране на финансовата стабилност

Въпреки това ударните разходи в кратък период от време привлякоха вниманието на ГЕРБ и ДПС и в сряда те прокараха решение за ограничаване правомощията на финансовия министър да харчи извънредно.

То бе внесено късно вечерта и бе прието от парламента след полунощ, без да преминава през постоянна комисия. „Продължаваме промяната – Демократична България“ описаха подхода като „фарс“ и напуснаха залата. БСП също не участва в гласуването, но всички останали партии подкрепиха решението.

То цели „гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България“ и задължава финансовия министър незабавно да преустанови разходите по консолидираната фискална програма, с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг, до назначаването на служебно правителство.

Иронията е там, че подобно решение парламентът взе и през пролетта 2021 г., когато ограничи правомощията на кабинета в оставка на Бойко Борисов. В тогавашното решение се включваше забрана за теглене на дълг, забрана за отдаване на концесии и други. Депутатите на ГЕРБ, които тогава бяха от страната на управляващите, веднага поискаха от Конституционния съд да се произнесе дали решението, с което законодателната власт ограничава правомощията на изпълнителната, е в разрез с Конституцията. Няколко месеца по-късно КС потвърди, че решението е противоконституционно.

Сега очаквано „Продължаваме промяната – Демократична България“ също обявиха, че ще поискат КС да каже дали среднощното решение противоречи на Конституцията. То бе обявено за противоконституционно от премиера в оставка акад. Денков. Парадоксът е, че докато не бъде обнародвано в Държавен вестник, то няма да влезе в сила. Най-рано това може да се случи в петък, но пък още в понеделник вероятно ще има служебното правителство и реално цялата процедура се обезсмисля.

Междувременно пък с няколко решения в парламента ГЕРБ, ДПС и някои от останалите партии задължиха финансовия министър да преведе 1 млрд. лв. за стабилизиране на Българския енергиен холдинг, предлагат допълнителни разходи за пенсии, за великденски надбавки, а освен това и предлагат бюджетът да намери пари за проектите, които останаха като резерва в първия етап от безвъзмездната програма за саниране.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *