• ср. май 18th, 2022

Какви са признаците на тромбоза и каква може да е връзката с AstraZeneca

Bychaspic

апр. 9, 2021

Какви са признаците на тромбоза?

Този въпрос стана актуален, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) официално обяви, че има връзка между изключително редките случаи на тромбози (в мозъчни вени и вени на коремната област) при имунизация с ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca (оксфордската ваксина), но агенцията още не може да каже със сигурност каква е връзката,  пише Actualno.com

Списъкът със симптоми на тромбоза, който EMA посочи след съобщението, включва следното – задух, болки в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка и силно главоболие, което не минава с обезболяващи. Симптом е и появата на червени петна по кожата извън мястото на убождането. Ако забележите такива симптоми, консултирайте се с лекар, съветват от EMA. Освен това от агенцията казват изрично – не препоръчваме да се вземат превантивни мерки при поставяне на ваксина, като да се пият антикоагуланти, например хепарин. Това трябва да се прави само при лекарска препоръка. Самата реакция на тромбоза е сходна с реакция, наблюдавана при предозиране с хепарин (индуцирана от хепарин тромбоцитопения).

При последвалите въпроси от журналисти към агенцията се оказа, че не само при ваксината на AstraZeneca има докладвани случаи на тромбоза. При нея са разгледани 62 случая на тромбози на мозъчни вени и 24 случая на тромбози при вени в коремната област, като общо от всички случаи има 18 смъртни, при ваксинирани 25 млн. души, което означава, че случай с тромбоза се появява при 0,0003% от ваксинираните.

А към 1-ви април, 2021 година има 169 случая на тромбози на мозъчни вени и 53 на вени на коремната област при 34 000 000 поставени дози на оксфордската ваксина. При другата векторна ваксина, одобрена в ЕС – на Johnson&Johnson („Янсен“), има 3 случая на венозна тромбоза при 4 500 000 поставени ваксини. При ваксината на Pfizer/BioNTech са регистрирани 54 случая при 34 000 000 дози, а при Moderna – 5 за 4 000 000 дози.

Пред Actualno.com пуломологът д-р Александър Симидчиев коментира, че рискът от развиване на тромбоза при прием на противозачатъчни е 100 пъти по-голям, но никой не е предизвикал истерия заради това и тези продукти не са спрени от употреба. Д-р Сабине Щраус, председател на Комисията по оценка на риска на Европейската агенция по лекарствата, също обърна внимание на приема на противозачатъчни, тъй като повечето случаи на тромбози са при млади жени, но агенцията не може да намери засега сигурна връзка по пол и възраст и затова не препоръчва по такива признаци да има ограничение. Развитие на тромбози най-често се наблюдава в рамките на 2 седмици след поставяне на ваксината, а що се отнася до риск, дори минимален, при поставяне на втора доза, заключението на EMA е, че все още има твърде малко информация, за да се говори конкретно.

Д-р Симидчиев напомни  и друго – Оксфордският университет предложи да даде патента за ваксината на всяка държава без да търси търговска печалба, за да си я произвежда сама. Но след като беше преценено, че рискът на някои места производството да не стане по точните параметри, беше сключен договор за производство с AstraZeneca, с условие да не се търси търговска печалба от патент и британско-шведският фармацевтичен гигант да калкулира в цената само производствените си разходи. Затова и ваксината е най-евтината спрямо всички ваксини срещу коронавирус в света – колко точно.

Каква е причината за тромбозите?

Екип от френски лекари излезе с хипотеза, че е възможно тромбоза да бъде предизвикана при неправилно поставяне на ваксината на AstraZeneca – ако препаратът бъде инжектиран директно в кръвоносен съд, а не мускулно. Хипотезата е, че тогава имунната ни система може да реагира на аденовируса, който е основна част на ваксината и който пренася информацията към клетките ни как да разпознават S протеина на коронавируса и да правят антитела срещу него. Този аденовирус не е заразен за хората – той е взет от шимпанзета. Прекомерната реакция представлява атака на имунната система срещу тромбоцитите в кръвта, но поне засега при диагностицираните случаи винаги се говори за ниско ниво на тромбоцитите още преди поставяне на ваксината.

Д-р Щраус коментира и тази тема – според думите ѝ, случаите на тромбоза като цяло са много малко, за да може да се говори със сигурност за връзка по отношение на точното поставяне на ваксината.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.